Undervisa när tillfälle ges!

Jesusskulptur. Lärande och undervisning

Jesusskulptur. Lärande och undervisning Foto: Magnus Aronson

Programmet Lärande och undervisning samlar och utvecklar Svenska kyrkans arbete med lärande och undervisning. Syftet är att öka och fördjupa kunskapen om kristen tro och tradition hos många människor.

Programmet engagerar hela kyrkan och samordnas från nationell nivå.

Svenska kyrkan vill att kristen tro ska vara bärande och meningsfull i människors liv. Men i dag är trons verklighet känd, upplevd och levd av allt färre. Alltså behöver kyrkan kraftsamla kring undervisningsuppdraget.

Det handlar både om att möta människor med trons existentiella tilltal och att göra kristen tradition och kulturarv levande, intressant och tillgängligt.

Stärk och utveckla kyrkans undervisning!

Programmet Lärande och undervisning är långsiktigt och omfattar alla nivåer i Svenska kyrkan: landets församlingar och pastorat, i stiften och på nationell nivå. Satsningen ska stödja och utveckla kyrkans systematiska och sammanhållna arbete med undervisning i kristen tro.

En utgångspunkt för programmet är att undervisning redan pågår: i församlingarnas gudstjänster, kyrkliga handlingar, konfirmandundervisning, barnverksamhet, samtalsgrupper och inte minst i ett rikt kultur- och musikliv. Också på stiftsnivå drivs strategiska projekt som på olika sätt fokuserar kunskap och lärande.

Undervisa där människor möter Svenska kyrkan

​Programmet har en gemensam inriktning men de olika stiften lägger upp sitt arbete på olika sätt. Arbetet utformas efter tre linjer, som motsvarar de arenor där människor möter Svenska kyrkans undervisning. Programmet ska utveckla den undervisning som bedrivs

1. i församlingen
    2. på digitala arenor
    3. i det offentliga rummet.

I linje 1 utvecklas under 2020 och 2021 en digital resursbank för församlingarnas undervisning. I linje 2 tar programmet fram nya texter om kristen tro på Svenska kyrkans nationella webb. Linje 3 fokuserar på kyrkans medverkan i offentligheten, med särskild inriktning på kulturlivet. Stiften deltar i det gemensamma utvecklingsarbetet.

Tro och tradition behöver tolkas för att bli meningsfull​

Lärande och undervisning har alltid haft en central plats i kyrkans historia. För Svenska kyrkan är reformationen en viktig teologisk och pedagogisk utgångspunkt. Luthers lilla katekes var ett för sin tid radikalt pedagogiskt hjälpmedel för att församlingen skulle kunna lära sig mer om kristen tro. Tro och tradition behöver tolkas, översättas och knyta an till människors liv för att bli meningsfull.

I en tid när kunskapen om kristen tro är fragmentarisk är det viktigt att kyrkan talar om tron som helhet. Och i en värld som präglas av mångfald kan trons språk inte vara ett, utan behöver vara många. Kyrkans undervisning måste vara både bred och djup, så att den kan bli angelägen för många människor, oavsett ålder, intresse, förkunskaper och kyrklig vana.

Lärande och undervisning för alla och med allas bidrag

Målgrupp för kyrkans undervisning är alla. Utifrån sin geografiska församlingssyn har Svenska kyrkan ett ärende till var och en inom församlingens gränser. Det gäller också lärande och undervisning, oavsett om det handlar om trons tilltal, trons fördjupning eller tillgång till det gemensamma kulturarvet (Bibeln, arkitektur, konst, musik, litteratur).

Svenska kyrkan har många mötesplatser – kyrkliga handlingar, öppna förskolor, körer – där vi kan tala om kristen tro. De ger unika möjligheter att konkretisera en av programmets deviser: Undervisa när tillfälle ges! Naturligtvis måste denna folkkyrkliga strävan att nå många balanseras av respekt för människors religiösa identitet, frihet och egna val.

Lärande och undervisning är en uppgift för hela kyrkan, ideella, förtroendevalda och anställda. Undervisningens grundläggande frågor – vad, varför, vilka och hur – ger riktning och redskap. Allas bidrag behövs i detta gemensamma arbete. ​

Ta gärna kontakt med stiftsreferensgruppen eller team lärande.

På gång i programmet Lärande och undervisning

Satsningar på lärande och undervisning får extra ekonomiskt stöd
    Kyrkostyrelsen har beslutat att under 2021 avsätta 14 miljoner för satsningar på lärande och undervisning inom stiften.
    2021-03-18 10:32
    Stå fasta i hoppet: biskoparnas digitala seminarier i fastetid
    Varje vecka under fastetiden publicerar vi två filmer där olika biskopar ger teologisk fördjupning i den kristna tron. Utgångspunkten är personlig och biskopen förmedlar kristen tro kopplad till det egna levda livet, i ett 30 minuter långt seminarium. Först ut är ärkebiskop Antje Jackelén och biskop Karin Johannesson.
    2021-02-17 11:15
    Julens budskap i en annorlunda adventstid
    Det är en annorlunda adventstid i år, men advent är inte inställd. Många exempel finns på hur kyrkan just nu undervisar när tillfälle ges. Umeå gör för femte året i rad en populär adventskalender, och Svenska kyrkan gör sin hittills största satsning på digitalt sända konserter från hela landet.
    2020-11-27 11:49
    1 2 3 4 < >