Material om naturens rättigheter

I kyrkans trosbekännelse bekänner vi tron på Gud som ”skapare av himmel och jord”. För Svenska kyrkan är frågor om natur, klimat och rättvisa viktiga. Kyrkomötet 2019 beslutade att inom ramen för programmet Lärande och undervisning lyfta frågan om klimat och naturens rättigheter. Här finns nu tre dokument som är tänkta att fungera som kunskapsunderlag och stöd för fortsatta samtal i församlingar och andra sammanhang.

Ljus över fjällandskap med flod i mitten

Foto: Alex Giacomini

Tanken på skapelsens enhet och samhörighet är en grundbult i kristen tro. Människan är en del av Guds skapelse och har till uppgift att leva i samklang med djur, natur och klimat. Samtidigt vet vi att naturen genom hela historien har utnyttjats och skövlats av just människan. Vår tids klimatkris har föregåtts av århundradens krig, exploatering och miljöförstöring.

I klimatkrisens tid är det alldeles tydligt att människan måste förändra sitt förhållningssätt till den skapelse som hon är en del av och har uppdraget att värna. Det gäller praktiskt och politiskt, men också idémässigt. Här har kristen teologin mycket att bidra med. Ekologisk teologi och urfolksteologi är några källor till nytänkande. Ett annat spår är resonemangen om naturens rättigheter.

Ta del av material för reflektion och diskussion

Under hösten 2021 publiceras tre dokument, som stöd för reflektion och diskussion:

Maria Södling, Avdelningen för kyrkoliv
    2022-02-24