Registrera valnämnden

Här finns information om hur valnämnden ska registrera sig, ett särskilt stycke handlar om att registrera valnämnden vid indelningsändringar.

Obs! Som valnämnd kan ni inte själva gå in och registrera i Kyrksam. Ta kontakt med pastorsexpeditionen eller en administratör i församlingen och be denna person att registrera valnämnden i Kyrksam. Här kommer information om vad som är viktigt att tänka på.

Registrera uppgifter i Kyrksam

I de nya bestämmelserna från hösten 2019 ska alla i valnämnden registreras. Det är viktigt att registrera korrekta kontaktuppgifter till valnämnden så att information och material når fram på utsatt tid. Kyrkoherden ansvarar för att registreringen är korrekt.

Uppgifter som ska registreras enligt regelverket är:

• namn, personnummer och postadress till varje ledamot och ersättare i nämnden.

Därutöver behöver även följande registreras för att valarbetet ska fungera:

• e-postadress till varje ledamot och ersättare,
    • för att kunna kommunicera med valnämnden (inte församlingens/pastoratets e-postadress, de får informationen ändå)telefonnummer till varje ledamot och ersättare
    • leveransadress till den fysiska plats dit valmaterialet ska levereras
    • korrekta start- och stoppdatum för respektive persons uppdrag

Kontaktperson

Det finns möjlighet att registrera en särskild kontaktperson utöver dem som valts till ledamöter i valnämnden. Kontaktpersonen kan vara en anställd som eventuellt är sekreterare eller har andra verkställande uppgifter för valnämnden.

Nyhetsbrev

En viktig informationskanal till valnämnder och församlingar/pastorat är det nyhetsbrev som Valkansliet skickar via e-post varje månad med start i mars 2020.

Nyhetsbrevet skickas till valnämnder som finns registrerade i Kyrksam.

För att fler personer i församlingen/pastoratet ska få nyhetsbrevet är det viktigt att anmäla ytterligare mottagare/medarbetare. Detta registrerar församlingen/pastoratet i Kyrksam under ”valnämnd” samt som ”kontaktperson” och/eller ”informationsmottagare”.

Det går att anmäla hur många informationsmottagare som helst. Nyhetsbrevet skickas även till alla kyrkoherdar samt kanslichefer/ekonomichefer.

Registrera valnämnd vid indelningsändringar

Att registrera valnämnd för församling eller pastorat som indelningsändrar kräver samma handhavande i Kyrksam som om man inte indelningsändrar, men har andra datum att ta hänsyn till och kan komma att behöva registreras mer än en gång.

Läs mer om hur Kyrksam fungerar i Utbildningsportalen.

Inloggning till Kyrksam. Endast församlingar/pastorat kan se och ändra uppgifter i Kyrksam.

2020-07-23