Kyrka - idrott

Lokalt samarbete med idrotten

Ledare från förening och kyrka i Karlskrona samlade inför fotbollsskolan.

På denna sida finns exempel på samverkan och tips på värdegrundsmaterial när man vill utveckla det lokala samspelet med idrottsföreningarna.

Det finns fler tänkbara sammanhang där man kan samarbeta med den lokala idrottsföreningen - det är väl bara fantasin som sätter gränserna. Tryggheten för våra barn och ungdomar i samhället skapar vi tillsammans.

Kyrkans medarbetare deltar med lektion i fotbollsskola/idrottsskola

När församlingen medverkar i fotbollsskolan får ledare från föreningen och församlingen möjlighet att lära känna varandra. Efter några år kan detta utveckla sig till andra samarbetsformer.

Ömsesidigt ansvar för ortens barn och ungdomar

Den lokala föreningen kan se församlingen som en tänkbar resurs när föreningen ska anordna föräldrautbildning, ledarutbildning eller ledarsamling/föräldrasamling kring föreningens värdegrund. Förutom idrottsrörelsens egna material, finns bra redskap från olika organisationer när föreningen vill arbeta med dessa viktiga frågor..
    Lista med värdegrundsmaterial från bl a Unicef, Bris, SISU med flera

Anordna idrottskonfirmation

För att ge idrottande ungdomar möjlighet till konfirmation och att få närma sig frågor om livet, döden, kärleken, vårt ansvar som människor, vad kyrkan är och vad kristen tro betyder kan församlingen tillsammans med den lokala idrottsföreningen försöka hitta alternativa lösningar för dessa ungdomar.

I rapporten ”En väl använd tröja” sidorna 56-64 hittar ni fler exempel på idrottskonfirmation.

Samverkan kring flykting- och integrationsarbete

De senaste åren har civilsamhället tagit ett stort ansvar för att göra tillvaron drägligare för de många flyktingar som kommit till Sverige. Idrottsrörelsen och kyrkan gör var för sig och tillsammans stora insatser.

2018-04-06