Kyrka - idrott

Idrottskonfirmation

Fotbollskonfirmander Västerås

Fotbollskonfirmander Västerås Foto: Foto Michael Hjelt

Många ungdomar idag, och särskilt de som är aktiva i någon idrott, har tidsbrist och ställs ibland inför svåra val. Ett sådant tillfälle är när man i 14–15-årsåldern inbjuds till konfirmation.

Att gå över gränsen
    - samverkan, omsorg och relation

”Om kristen tro ska ha betydelse i unga människors liv, måste Svenska kyrkan förkunna en tro som låter sig förenas med ungdomars vanliga liv, i alla dess variationer. Kyrkan kan vara med och bidra och hjälpa barn och unga att hantera sina liv. Tillsammans med andra har vi ett ansvar för att verka för barnets bästa. Inte för kyrkans skull utan för barnets.” (Maria Södling 2013, Livsmod - om teologi, barn och unga).

”Samarbete mellan lokala idrotts- och fritidsföreningar ger möjlighet att nå fler barn och unga. Och när vi gör det tillsammans, händer det saker. Det blir ingen match om man bara spelar på sin egen planhalva och det blir ingen match om man inte samarbetar i laget.” (Anna Lundgren Krafttag konfirmation)

För att ge idrottande ungdomar möjlighet till konfirmation...

kan församlingen och den lokala idrottsföreningen försöka hitta lösningar för dessa ungdomar. Man kan anpassa konfirmationen efter träning och matcher i samverkan med idrottsföreningen. Genom ett aktivt samarbete kan man genomföra en så kallad idrottskonfirmation. Idrottskonfirmation innebär att konfirmationen kombineras med den fritidsaktivitet som konfirmanden är engagerad i.

Olika exempel på idrottskonfirmation

Det här med idrottskonfirmation har funnits under många år, och det har utvecklats många olika varianter. Ta gärna del av exemplen på idrottskonfirmation som finns beskrivna på sidorna 56-64 i rapporten " En väl använd tröja".

2018-03-26