Svenska kyrkan och idrottsrörelsen "Kyrka - idrott"

Idrottskonfirmation

Fotbollskonfirmander Västerås

Fotbollskonfirmander Västerås Foto: Foto Michael Hjelt

Hur kan jag få ihop mitt idrottande med att konfirmera mig?

Många ungdomar idag, och särskilt de som är aktiva i någon idrott, har tidsbrist och ställs ibland inför svåra val. Ett sådant tillfälle är när man i 14–15-årsåldern inbjuds till konfirmation.

”Samarbete mellan lokala idrotts- och fritidsföreningar ger möjlighet att nå fler barn och unga. Och när vi gör det tillsammans, händer det saker. Det blir ingen match om man bara spelar på sin egen planhalva och det blir ingen match om man inte samarbetar i laget.” (Anna Lundgren Krafttag konfirmation)

För att ge idrottande ungdomar möjlighet till konfirmation kan församlingen och den lokala idrottsföreningen försöka hitta lösningar för dessa ungdomar. Man kan anpassa konfirmationen efter träning och matcher i samverkan med idrottsföreningen. Genom ett aktivt samarbete kan man genomföra en så kallad idrottskonfirmation. Idrottskonfirmation innebär att konfirmationen kombineras med den fritidsaktivitet som konfirmanden är engagerad i.

Olika exempel på idrottskonfirmation

Det här med idrottskonfirmation har funnits under många år, och det har utvecklats många olika varianter.
    Ta gärna del av exemplen på idrottskonfirmation som finns beskrivna på sidorna 56-64 i rapporten " En väl använd tröja".

Jan Sjögerud, Avdelningen för kyrkoliv
    2020-12-17