Svenska kyrkan och idrottsrörelsen "Kyrka - idrott"

Allmänt

Svenska kyrkan har på olika sätt samverkat med idrottsrörelsen sedan lång tid tillbaka. Sedan 2006 (ej 2017) har Svenska kyrkan genom avtal med Svenska Fotbollförbundet fått tillträdde till nya arenor för synlighet och möte med barn och unga. Avtalet har varit en ingång för den lokala församlingen att sprida sitt värdegrundsarbete till fotbollsföreningarna genom fotbollsskolorna.

En verktygslåda med övningar till stöd för unga ledarna i Svenska kyrkans församlingar som håller i fotbollsskolornas värdegrundsarbete har vuxit fram under åren.

Tidningen Sjysst spel har publicerats av Svenska kyrkans nationella nivå och har delats ut till deltagarna i fotbollsskolorna.

Fotbollsskolorna har varit ett sätt för församlingens medarbetare att bidra med sin kompetens och att möta barn och unga. Församling A träffar 110 barn i fotbollsskola Arbetet har under senare år spridit sig under åren till andra idrotter än fotboll.
    •Innebandyklubben samarbetar med församling B
    •Baskettjejer vill konfirmeras och frågar församling C.

Genom samverkan lär man känna varandra och skapar relationer som man bygger vidare på. Runt en kopp kaffe nuddar man vid problem som mobbning, våld, droger osv och diskutera vad kan vi göra tillsammans för att skapa trygga miljöer?
    Efter ett par år deltar församling A i föreningens ledarträff. När ett tragiskt dödsfall inträffar under en innebandyturnering är vägen till medarbetarna i kyrkan inte så lång. Barn och föräldrar i församling C blir mer bekanta med kyrkans medarbetare och vice versa. Fler ungdomar än tidigare år, i församlingarna A, B och C, funderar på konfirmationsläsning.
    Svenska kyrkan och idrottsrörelsen delar samma värderingar och de två olika storheter som kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt.

Sedan 2017 finns Svenska kyrkan med i en samverkansplattform tillsammans med Svenska Röda Korset, Riksidrottsförbundet, Svenska kyrkan, Rädda Barnen, Forum och Stadsmissionerna i Sverige för ett öppnare och mer inkluderande Sverige.