Svenska kyrkan och idrottsrörelsen "Kyrka - idrott"

Svenska kyrkans nationella nivå har samverkat med Svenska Fotbollförbundet genom avtalet sedan 2007. Avtalet har varit en ingång för den lokala församlingen att sprida sitt värdegrundsarbete till fotbollsföreningarna genom fotbollsskolorna. Verktygslådor för unga ledarna i Svenska kyrkans församlingar som håller i fotbollsskolornas värdegrundsarbete har vuxit fram under åren. Tidningen Sjysst spel har publicerats av Svenska kyrkans nationella nivå och har delats ut till deltagarna i fotbollsskolorna. Fotbollsskolorna har varit ett sätt för församlingens medarbetare att bidra med sin kompetens och att möta barn och unga. Arbetet har spridit sig under åren till andra idrotter än fotboll. Församling A träffar 110 barn i fotbollsskola •Innebandyklubben samarbetar med församling B •Baskettjejer vill konfirmeras och frågar församling C Man lär känna varandra och skapar relationer som man bygger vidare på. Runt en kopp kaffe nuddar man vid problem som mobbning, våld, droger osv. Vad kan vi göra tillsammans för att skapa trygga miljöer? Efter ett par år deltar församling A i föreningens ledarträff. När ett tragiskt dödsfall inträffar under en innebandyturnering är vägen till medarbetarna i kyrkan inte så lång. Barn och föräldrar i församling C blir mer bekanta med kyrkans medarbetare och vice versa. Fler ungdomar än tidigare år, i församlingarna A, B och C, funderar på konfirmationsläsning. Kyrka & Idrott – två olika storheter som kompletterar varandra. Ensam är inte stark.