Workshop - kommunikativa möten

Syftet är att planera ett möte - före, under och efter själva mötet. Det utgår från vilka behov människorna som kommer och hur församlingen kan möta dem - i ord och handling.

Förberedelser

• Beräkna hur många grupper som ska finnas. 3-5 i varje grupp är lämpligt.
    • Skriv ut workshopmaterialet. Liggande A3 - en till varje grupp
    • Förbered med att bestämma vilka mötesplatser du tänkt dig, eller låt grupperna välja helt själva.

Genomförande​

1. Introducera övningen. Varje grupp ska välja ett möte - gärna ett som inte ske ske inom församlingshemmets eller kyrkans fyra väggar. Allhelgona på kyrkogården är en vanlig plats att välja, men också möten med flera arrangörer.

2. Gruppen ska fundera över vilka som kommer till mötet, vilka behov de som kommer har - och hur församlingen kan svara mot dem. Vad församlingen själv vill förmedla och hur.

• Vad händer inför mötet - vad av det kan bli bra kommunikation? Bakas det pepparkakor, packas det matkassar, ljus eller repeteras det musik? Kan lokalmedia få en titt bakom kulisserna? Vad behöver de som kommer veta? Att man kan få hjälp att hitta graven, ladda ner appen Kyrkguiden eller barnpyssel?
    • Vad händer under mötet? Vad tar de med sig hem som hjälper till att skapa nya möten? Kan man räkna hur många ljus, vattenmuggar, liter saft eller annat som gör att man kan berätta vidare historien om mötet?
    • Vad händer efter mötet? Hur kommuniceras det som hänt? Utvärdera. Vad gick bra? Vad ska ni komma ihåg att göra till nästa gång och finns det något som kan göras lite annorlunda eller inte alls?

3. Be grupperna att redovisa - och ge dem i läxa att utveckla sin mötesplanering. Använd den kunskap som kommit fram i block 1-3 och illustrera i block 4 - genom film, redovisning eller på annat sätt ​visa hur gruppen tänkt

Filer för nedladdning
    Magdalena Widmark, Kommunikationsavdelningen