Att arbeta strategiskt med Wikipedia

Wikipedia är det mest besökta uppslagsverket på internet. Där finns massor med information om Svenska kyrkan, våra kyrkor och vad vi gör och kan. Därför är det bra att hålla ett öga på vad som står om just ditt kyrkliga sammanhang på Wikipedia.

Foto: Wikimedia Commons

Det här är Wikipedia

Wikipedia är en helt öppen och användarskapad plattform. Det innebär att vem som helst kan lägga till, ändra eller ta bort information som finns på webbplatsen. Ordet wiki kommer från hawaiianskan och betyder "snabbt" eller "kvickt". Ward Cunningham, som skapade den allra första wiki-programvaran, beskrev en wiki som "den enklaste onlinedatabasen som har möjlighet att fungera".

Många artiklar om Svenska kyrkan

Den svenska delen av Wikipedia innehåller över 3,7 miljoner artiklar (november 2018) om alla möjliga ämnen. Självklart finns det en mängd artiklar om Svenska kyrkan: våra stift, våra församlingar och pastorat. Kyrkliga handlingar och andra ämnen berörs på Wikipedia.

Fördelar med att finnas på Wikipedia

Eftersom Wikipedia är nätets största uppslagsverk får det väldigt många besök. Många besök gör att Google och andra sökmotorer litar mer på Wikipedia. En länk från Wikipedia till svenskakyrkan.se gör att vår egen webbplats får högre trovärdighet hos sökmotorerna. Det i sin tur gör att vi hamnar högre upp bland sökträffarna när våra användare söker efter oss eller något som berör oss.

I och med att många hamnar på Wikipedia innan de hamnar hos oss är det en klar fördel om informationen de hittar är aktuell och tillgänglig.

Några enkla tips om att hantera Wikipedia

• Ta reda på om det redan finns artiklar som handlar om ditt kyrkliga sammanhang. Enklast är att söka på svenska Wikipedia. Det kan du göra från Wikipedias startsida.
    • Om du hittar några artiklar, till exempel om din församling eller en kyrka i din församling, läs igenom dem och kontrollera att det som står verkar vettigt och uppdaterat.
    • Du kan se vilken användare som redigerat sidan senast under fliken "Visa historik" i sidhuvudet. Du kan inte se hens riktiga namn, men det går att komma i kontakt med hen genom att skriva ett meddelande på Wikipedia. Om det är någon som redigerat många artiklar om just din församling är chansen stor att det är någon som redan är engagerad. Ta kontakt och visa intresse, det är alltid uppskattat.
    • Du kan redigera och göra ändringar i en text utan att skapa en användare eller logga in, men vi rekommenderar dig ändå att vara inloggad eftersom det gör det möjligt för andra användare att föra dialog med dig om frågor uppstår om det du gjort. Det kostar ingenting att skapa en användare och det är enkelt. Du kan skapa en användare på svenska Wikipedia här.
    • Bli inte förskräckt om de ändringar du just gjorde tas bort av någon. Varje betydande ändring som görs på Wikipedia behöver en källhänvisning. Det går bra att hänvisa till svenskakyrkan.se som källa, så om det är något som hänt i din församling som gör att du behöver ändra på Wikipedia kan du skriva en nyhet om det och publicera på din församlings webbplats. Sedan hänvisar du till den nyheten på Wikipedia.

Wikipedia har många delar

Den del av Wikipedia som flest känner till och använder är uppslagsverket. Men Wikipedia innehåller mer än så. Här är några andra delar av Wikipedia som kan vara användbara för dig.

2019-01-15
    Dokumentid: 1419653- Webid: 21464 - Unitid: 2147483526