Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Kommunikation

  Upphovsrätt vid digitala gudstjänster och andakter

  Håll koll på upphovsrätten vid digitala sändningar. Samma regler gäller oavsett kanal och oavsett om sändningen sänds live eller läggs ut efteråt. Stim-licenser gör det möjligt att sjunga och spela skyddad musik både i sociala medier och på webben.

  ​ 

  Under digitala sändningar på webb och i sociala medier har Svenska kyrkan rätt att läsa och sjunga ur

  • Bibeln
  • evangelieboken
  • kyrkohandboken.

  Vi har också rätt att visa upp Bibeln och delar av texten i kyrkohandboken, dock inga noter.

  Det är inte tillåtet att

  • visa upp innehåll från andra verk, liksom noter eller sångtexter. Lagen om tillgänglighet på webben för offentlig service innebär inte en inskränkning i upphovsrätten. Det gör att vi på webben och i sociala medier endast får texta fria psalmer/sånger samt texter där vi har tillstånd.
  • zooma inte in nyare konstverk i kyrkobyggnaden, eftersom de är skyddade av upphovsrätten. De får dock synas i bakgrunden. 

  Ange Svenska bibelsällskapet som källa

  Ange alltid att det är Svenska Bibelsällskapet som ger rättigheterna för bibeltexterna, till exempel genom att skriva "Copyright: Texter ur Bibel 2000 © Svenska Bibelsällskapet" i eftertexterna. 

  Vår licens förutsätter också att vi tillhandahåller materialet utan kostnad.

  Stim-licens gör det möjligt att använda skyddad musik 

  En Stim-licens gäller för musik som ni själva sjunger och spelar vid inspelningen, och inte musik som spelas från till exempel en CD eller från Spotify. 

  De församlingar som använder tjänsten Musikbanken har rätt att spela musik från Musikbanken som bakgrundsmusik i till exempel webbsända gudstjänster. 

  Gemensam Stim-registrering av Svenska kyrkans webbplatser 

  Vill ni sända/lägga ut inspelningar där ni sjunger eller spelar psalmer, eller annan musik skyddad av upphovsrätten, på webben behöver din webbplats registreras hos Stim.

  Stim-licensen för musik på Svenska kyrkans webbplatser kopplade bekostas av nationell nivå. Registrera din enhets webbplats genom att skicka ett mejl till redaktionen@svenskakyrkan.se

  Läs mer om vad det innebär att ha en stim-licens för webbplatsen.


  Använd musik från Musikbanken

  Det är tillåtet att använda musik från Musikbanken för att spela bakgrundsmusik i webbsända gudstjänster. All musik i gudstjänster räknas som bakgrundsmusik (om det inte är en musikgudstjänst).​

  Sociala medier har egna avtal

  Facebook, Youtube och Instagram har egna avtal med Stim och är själva ansvariga för att betala eventuell stim-avgift. Vad du som användare i respektive plattform får publicera regleras i plattformens användarregler. I regel går det att publicera musik ni sjunger och spelar själva - men inspelad musik blockeras med största sannolikhet.

  Du kan inte själv ordna stim-licens i sociala medier.  

  Vimeo har inget eget avtal med Stim, men ansöker du om en Stim-licens för er webbplats gäller den  för ert eventuella Vimeo-konto.

  Registrering av musik

  Ni måste inte registrera den musik ni spelar i digitala sändningar. Stim betalar ut ersättningen via en schablon.

  Stim-licensen gör att ni får sjunga och spela alla psalmer

  De flesta psalmer i psalmboken är skyddade av upphovsrätten - men det finns ett 100-tal psalmer som det är helt fritt fram att använda. Dessa psalmers texter kan med andra ord textas i film och direktsändning.

  Lista med psalmer som är helt fria att använda.

  En stim-licens gör att ni får sjunga och spela valfri musik, alltså även psalmer skyddade av upphovsrätten. 

  Stim-licensen gör det däremot inte tillåtet att skriva ut texten och publicera noter för musik skyddad av upphovsrätten, för det krävs ytterligare tillstånd av upphovspersonerna.

  Läs om att visa texter på papper. 

  Skapad:2021-03-26 10:41:00

  Nu kan församlingarna skriva ut texten på några av de mest omtyckta faste- och påskpsalmerna i sina digitala gudstjänster under påsk.

  Läs mer om hur ni kan använda de fem psalmerna.

   

   

  Redaktör och innehållsansvarig
  Liselotte Rogberg, Kommunikationsavdelningen
  Ansvarig för intranätet Kommunikation
  Redaktionen Kyrkokansliet, Kommunikation
  Uppdaterad
  2022-08-23
  X
  Dokumentid: 1489141- Webid: 21464 - Unitid: 2147483526