Stimavtal för musik på webben

De webbplatser på svenskakyrkan.se som publicerar musik skyddad av upphovsrätten ska registreras hos Stim. Registreringen sker via nationell nivå, som också står för kostnaden.

Musik skyddad av upphovsrätten kan till exempel vara ljudfiler när kyrkokören sjunger, en inspelad konsert eller gudstjänst med musikinslag eller en gudstjänst eller konsert som live-sänds via webben.

Hur går registreringen till?

Det är endast de webbplatser innehåller rättighetsskyddad musik som behöver registrera sig. Övriga behöver inte göra något alls.

För att registrera din webbplats meddela redaktionen@svenskakyrkan.se. Webbplatsen kommer då med på en lista över registrerade webbplatser på svenskakyrkan.se. Nationell nivå står för kostnaden.

Webbplatser som har rapporterats in till Stim (senast uppdaterad 28 maj 2021) (pdf).

Vad är Stim?

Stim representerar de personer som skriver musik, sångtexter och arrangemang. Dessa personer, som kallas upphovspersoner, har enligt lag rätt att få ersättning när deras verk används. Stims uppdrag är att inkassera denna ersättning.

Det finns inget krav att rapportera vilken musik ni spelar in och lägger ut på webben. Stim betalar ut ersättning enligt en schablon.

Här kan du läsa mer om Stim.

Skapad:2020-03-17 13:52:00

Det är tre viktiga delar du behöver tänka på när du planerar att spela in och sända gudstjänster: juridik, teknik och innehåll, inklusive kanalval. Sammanfattningsvis är det betydligt enklare, ur alla aspekter, att först spela in och sedan lägga ut sändningen i stället för att sända live.

Läs mer om lagar, teknik och tips vid digitala sändningar.

Liselotte Rogberg, Kommunikationsavdelningen
    2021-05-31