Kommunikation om våra sommarkyrkor

Sommaröppet i Bottnaryds kyrka.

Vägkyrka i Bottnaryd. Foto: Maria Svensk

Våra kyrkobyggnader är uppskattade besöksmål under sommarmånaderna. Ett bra sätt att marknadsföra öppna kyrkor och olika aktiviteter är att ge kyrkan egenskapen sommarkyrka i platsadministrationen. Då kan den lätt filtreras fram både i appen Kyrkguiden och på webben.

Vi lyfter fram sommarkyrkor och kyrkan som besöksmål på sommaren på olika sätt och i olika kanaler. Under konceptet Sommarkyrkor gör vi våra sommaröppna kyrkor synliga  i appen Kyrkguiden och på webben.​

Se till att din sommarkyrka finns med genom att lägga in information om den i platsadministrationen. I platsadministrationen finns även möjlighet att ge en plats egenskaperna vägkyrka, pilgrimskyrka och sevärdhetskyrka:

Vägkyrka
    Kyrkan ska vara lättillgänglig för bilister och andra vägfarare. En vägkyrka har andakt dagligen. Den ska vara öppen minst fem timmar dagligen under minst två veckor i följd i perioden juni till augusti, helst mer. I kyrkan ska man kunna träffa människor för samtal och guidning. I eller i anslutning till kyrkan ska erbjudas en enkel servering och tillgång till toalett.

Sevärdhetskyrka
    Är en kulturellt angelägen kyrka. Som namnet säger - en kyrka värd att se och uppleva. Kan gärna kompletteras med samma delar som vägkyrkan, andakt, visning, guidning, etcetera, men det är inget tvång. Stillhet och möjlighet till kontemplation är också något att erbjuda!

Pilgrimskyrka
    Kyrka, ruin eller kyrkplats utmed pilgrimsled, med pilgrimshistoria. Det betyder att kyrkan ska vara helgad åt en historisk person till vilkens minne pilgrimsvandringar har förekommit eller att det finns föremål eller minnesmärken med anknytning till historiska pilgrimsvandringar. Också andra kyrkor, med nödvändighet kopplade till regelbundna nutida pilgrimsvandringar kan utmärkas som pilgrimskyrka.

Läs om hur du lägger upp och redigerar platser i platsadministrationen.

Sommarkyrkor på svenskakyrkan.se

svenskakyrkan.se/sommarkyrkan visas alla kyrkor som har egenskapen "sommarkyrka" i platsadministrationen. Om du som webbredaktör vill visa alla kyrkor inom ett visst område kan du använda funktionen "Infoga karta" i redaktörsverktyget.

Här hittar du tips på hur du kan lyfta informationen om kulturarvet.

Skaffa vägskylt till sommarkyrkan

Det finns speciella vägskyltar för sommarkyrkor. De är gula med grön text.

För att få en skylt behöver man söka tillstånd för vägvisning hos Trafikverket och beställa vägmärke och montering.

Sök tillstånd för vägvisning på Trafikverkets webbplats

Foto: Gustaf Hellsing och Alex&Martin

Skapad:2019-04-03 22:29:00

För användarna erbjuder Kyrkguiden en väldigt bra service och gör det möjligt för oss som arbetar i Svenska kyrkan att informera både om vår omfattande verksamhet och om allas vårt gemensamma kulturarv, men det kräver lite arbete med innehållet. Här hittar du tio tips för att komma igång eller utveckla redan befintligt innehåll.

Till tipsen om mer kulturarv i Kyrkguiden
    2022-04-26