Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Kommunikation

  Logga in och sök

  Det finns flera sätt att söka bilder.

  Instruktionsfilmer

  Om du föredrar att ta del av instruktionerna som korta filmklipp hittar du det på Utbildningsportalen. Du måste vara inloggad på intranätet för att kunna se dem.

  Enkelt att logga in

  Om du arbetar i en församling som inte är med i kyrknätet behöver du beställa ett knet-konto. Hör av dig till Ikon.

  På inloggningssidan ser du två mappar – Pressbilder och Kyrkomötet. Det är en öppen del av Ikon som inte kräver inloggning så de syns alltid för alla. För att kunna se övriga bilder måste du logga in. Klicka på Logga in uppe till höger. Om du är inloggad i kyrknätet och använder Internet Explorer kan du klicka på knappen Logga in med SSO. Om du använder en annan webbläsare eller inte är inloggad i kyrknätet loggar du in med samma användarnamn och lösenord som när du loggar in till GIP och klickar på Logga in.
  När du ser fler än två mappar är du inloggad

  Eftersom Ikon nyttjar samma lösenord som du har till andra system kan du inte få ett nytt via Ikon om du har glömt det.

  Ikon för gäster

  Vill du att en person som inte är anställd i Svenska kyrkan, till exempel en volontär, förtroendevald, konsult eller leverantör, ska kunna titta i Ikon? De kan skapa en gästinloggning som gör att de kan söka och se alla bilder, men inte ladda ner.

  Gå till inloggningssidan, klicka på Logga in och sedan Skapa gästkonto. Fyll i namn, e-postadress och välj ett lösenord. Ett mejl skickas till angivna adress. Bekräfta mejlet så är gästkontot klart.

  Sortera bilder

  När du loggar in i Ikon första gånger ser du bilderna sorterade i ordning efter Ändrad tid. Det behöver inte vara samma ordning som bilderna är tagna och det är inte samma ordning som bilderna lades in i Ikon. Om du klickar på Sortera efter och väljer Filnamn Fallande ser du bilderna i den ordning de är inlagda i Ikon och det är ofta en mer logisk ordning.

   

  Sökning med fritext

  Ett sätt att söka är att använda fritextsökning. Du skriver helt enkelt valfritt ord i sökrutan i överkanten. Om sökningen ger träff på bilder i mer än en mapp ser du hur många träffar du får i varje mapp. Klicka på fliken för en viss mapp så ser du träffarna i den mappen.

  Om du skriver mer än ett ord i sökrutan kommer Ikon söka efter bilder som innehåller båda sökorden. En sökning på "barn kyrka" ger träff på bilder som innehåller både "barn" och "kyrka".

  Du kan använda * för att ersätta del av ett ord. Om du söker på konfirma* får du träff på bilder som är märkta med konfirmand, konfirmation, konfirmationsläger.

  Sökning på fritext söker i alla olika textfält: nyckelord, kategorier, färg, fotografnamn, bildtext mm. och det kan ibland ge lite för många träffar. Om du t.ex. söker på ordet ”barn” i fritextfältet skulle du kunna se en bild på en kvinna där det i bildtexten står att hon har tre barn. 

   

  Sökning efter kategori

  En kategori är som en rubrik eller sammanhållande beskrivning av flera bilder. Många bilder, men inte alla hör till en kategori. En bild kan tillhöra mer än en kategori till exempel både Kyrka och Vinter

  Klicka på haken vid ordet Kategorier så hittar du de kategorier du kan söka på. Klicka på en kategori så söker Ikon efter bilder i den kategorin. Om du vill hitta bilder i en annan kategori klickar du på namnet för den kategorin.

  Om du klickar i rutan till vänster om kategorinamnet kan du söka två kategorier samtidigt. Om du t.ex. klickar på både Dop och Bröllop hittar du alla bilder som hör till dop eller bröllop.
  När du vill se samtliga bilder klickar du på Rensa allt uppe vid Filter.

   

  Sökning efter nyckelord

  Nyckelord är konkreta ord som beskriver vad som syns i bilden. Alla bilder i Ikon har minst ett nyckelord. 

  Klicka på haken vid Nyckelord och sedan på ett nyckelord så hittar du alla bilder med det nyckelordet. Om du vill hitta bilder med ett annat nyckelord klickar du på namnet för det nyckelordet.
  Om du klickar i rutan till vänster om nyckelordet kan du söka två eller flera nyckelord samtidigt. Om du t.ex. klickar på Blomma och Himmel hittar du alla bilder som har antingen Blomma eller Himmel som nyckelord, alltså inte både och.
  När du vill se samtliga bilder klickar du på Rensa allt uppe vid Filter.

   

  Sökning efter känsloord

  Klicka haken vid Känsloord och sedan på ett ord så hittar du alla bilder som är märkta med den känslan. Om du vill hitta bilder med en annan känsla klickar du på namnet för det ordet.
  Om du klickar i rutan till vänster om ordet kan du söka två eller flera känslor samtidigt. Om du t.ex. klickar på både Ensamhet och Sorg hittar du alla bilder som hör till den ena eller andra känslan. De kan ju ligga nära varandra i karaktär.
  De känslor en bild förmedlar är subjektiva, så det är inte säkert att du tycker alla bilder stämmer när du söker efter en viss känsla. En bild som ger dig mest känsla av sorglig ensamhet, kan någon annan uppfatta som ”frihet, lugn och ro”. Klicka på en bild så ser du vilka känsloord som är knutna till den bilden.  
  När du vill se samtliga bilder klickar du på Rensa allt uppe vid Filter.

   

  ​Sökning efter färg

  Klicka haken vid Färg och sedan på ett ord så hittar du alla bilder i den färgen. Om du vill hitta bilder med en annan färg klickar du på namnet för det ordet.
  Om du klickar i rutan till vänster om ordet kan du söka två eller flera färger samtidigt. Om du t.ex. klickar på både Gul och Orange hittar du alla bilder som är märkta med gul eller orange. 
  Det går också att kombinera sökning efter färg med t.ex. sökning bland nyckelord. Om du t.ex. vill hitta en bild på en gul blomma, klicka i Gul och Blomma.När du vill se samtliga bilder klickar du på Rensa allt uppe vid Filter.

  Utökat sök när du vill specificera mer

  När du använder fritextsökning kan du använda du de engelska orden and, or eller not. Ett mellanslag är synonymt med and. Om du vill hitta bilder på musik men inte barn, skriver du ”musik not barn”. Om du vill hitta bilder på någon med krage kan du skriva ”präst or diakon”.
  Behöver du fler sökmöjligheter, klicka på de tre prickarna i sökfältet så kommer du till Utökat sök. Där finns möjlighet att söka på fotograferingsdatum och bilder i stående eller liggande format.

   

  Stående sökning med sökagent

  I stället för att ​då och då logga in och kolla om en viss bild kommit in i Ikon kan du skapa en sökagent. Gör din sökning och klicka på Skapa sökagent. Klart! Sökagenten bevakar nya bilder och skickar ett mejl när den hittar en bild som stämmer med din sökning. Klicka på klocksymbolen och sen pennan så kan du ställa in hur ofta sökagenten ska söka.
  Du kan ha flera sökagenter om du vill. Om du vill ta bort en sökagent klickar du på krysset till höger

   

   

   

   

  Redaktör och innehållsansvarig
  Gustaf Hellsing, Kommunikationsavdelningen
  Ansvarig för intranätet Kommunikation
  Redaktionen , Kommunikation
  Uppdaterad
  2020-08-21
  X
  Dokumentid: 1400278- Webid: 21464 - Unitid: 2147483526