Reformationsåret 2017

Svenska kyrkan kommer att uppmärksamma reformationsåret 2017 genom en hel palett av aktiviteter och händelser. Det handlar både om samarrangemang som riktar sig till besökare från hela landet, och evenemang som ordnas på en viss ort av en församling.

Många församlingar har redan börjat planera sina aktiviteter som rör reformationsåret. Under hösten öppnas ett nationellt kalendarium där du kan lägga in vad som händer i din församling. Då kommer också inspiration för att sätta igång. Bokmärk gärna den här sidan för att hitta tillbaka.

På den externa webbplatsen www.svenskakyrkan.se/reformationsaret2017 kommer också uppdateringar att ske under hösten.

De stora samarrangemangen är:

• Teologifestivalen i Uppsala i februari 2017, som har fokus på reformationen. Anslaget är ekumeniskt och ungdomar är en viktig målgrupp.
    • Världens Fest, som hålls i Västerås under pingsthelgen i juni. Det blir ett stort arrangemang mitt i staden med internationell prägel.
    • Reformationsdagen den 31 oktober, som firas samtidigt i landets alla domkyrkor. I Uppsala föregås reformationsdagen av flera dagars festligheter, bland annat hålls en TV-sänd gudstjänst söndagen den 29 oktober i Uppsala domkyrka som leds av ärkebiskopen.
    • Böcker med reformationstema diskuteras på Se människan-scenen under bok- och biblioteksmässan i Göteborg i september 2017.

Sveriges Kristna Råd, som samlar alla stora kyrkoriktningar, är en viktig samarbetspartner under reformationsåret – det är inte bara Svenska kyrkan som uppmärksammar reformationsåret. Vidare kommer Svenska kyrkan och romersk-katolska kyrkan i Sverige att föra en fortsatt dialog kring reformationen och mötas i gemensamma arrangemang.

Marie Wildhammar Okker, Kommunikationsavdelningen
    2019-12-11