Räkna ut bildstorlek

Att räkna ut hur stor en bild kan bli i en trycksak är lättare än man kan tro.

I Ikon visas bildens storlek i centimeter, så att du enkelt ser hur mycket du kan förstora bilden innan den blir suddig eller hackig. Storleken beräknas på att bilden har en upplösning på 300 pixlar per tum, vilket är standard för trycksaker.

Men om du har en bild som inte finns i Ikon är det ändå lätt att räkna ut hur mycket du kan förstora din bild. Högerklicka på bilden, välj Egenskaper och klicka på fliken Information. Där ser du hur många pixlar bilden har på höjd och bredd. Dela bara antal pixlar med 100 så har du ett mått på hur många centimeter stor bilden kan bli i tryck. En bild som har 4200x2800 pixlar kan du dra upp till ungefär 42x28 cm.

Gustaf Hellsing, Kommunikationsavdelningen
    2020-07-14