Planera din filmning

Förutom att ha lämplig teknisk utrustning finns några saker att tänka på när du ska göra film. Här är några tips.

Innan du filmar

Om du vill berätta något, tänk igenom vad ditt budskap är och hur du får fram det. Skriv ned vad som behöver vara med. Ett manus behöver inte vara långt – det kan räcka med några ord.  Tänk kort och kärnfullt innehåll. Det är svårare att nå ut genom en skärm än i verkligheten.

Om du ska dokumentera är det bra att veta vad som kommer att hända. Hur kommer olika personer att röra sig? Finns ett program som du kan ta del av? Ställ frågor så du är beredd.

Tänk på bakgrunden, hur ser den ut? Finns linjer, mycket rörelse eller annat som stör? Ibland är det som händer en del av det du vill fånga på filmen, men många gånger är en lugn bakgrund det enda rätta.

Provfilma för att testa bakgrund, ljus och ljud.

Ställ inte den du ska filma mot ett fönster eller väldigt ljus vägg. Placera istället dig och kameran med ryggen mot fönstret eller en lampa. Provfilma olika vinklar och bakgrunder.

Filma alltid med telefonen i liggande format. Stabilisera kameran med stativ eller på annat sätt. Hur bra innehåll du än har så kommer en svajig bild att störa mottagarens upplevelse.

Testa ljudet så att både prat och eventuell musik hörs bra. Titta på tekniktipsen – en bra mikrofon gör stor skillnad och ludd är ofta nödvändigt utomhus.) Dåligt ljud är lika störande som svajig bild.

Intervju eller "nyhetsuppläsare"

Om den som filmas tittar in i kameran blir det en direkt kontakt med åskådaren. Ungefär som en nyhetsuppläsare på tv. Ibland är det rätt, men inte alltid. Ett manus är ok att ha, men prata hellre från några stolpar. Det är helt ok att kasta en blick i en anteckning.

Om situationen istället liknar en intervju ska personen i bild titta på den som ställer frågorna - även om frågorna inte är med i filmen. Jämför med många dokumentärer där olika personer kommenterar en kändis eller en företeelse. Huvudet på den som intervjuar bör vara i samma höjd som kameran och gärna ganska nära kameran. Personen i bild ska INTE titta i kameran utan prata med intervjuaren.

Efterarbete och juridik

Skriv i text antingen i filmen eller på sidan där den publiceras vilka som deltar. För att leva upp till krav på tillgänglighet behöver alla filmer textas.

Var noga med upphovsrätten med allt som inte är eget material (text och musik).

Se till att alla som deltar (även anställda) skriver på en samtyckesblankett. ​

2020-11-26