Olika sätt att söka i Ikon

Du kan söka bilder på flera sätt

Sökning med fritext

Ett sätt att söka är att använda fritextsökning. Du skriver helt enkelt valfritt ord i sökrutan i överkanten. Om sökningen ger träff på bilder i mer än en mapp ser du hur många träffar du får i varje mapp. Klicka på fliken för en viss mapp så ser du träffarna i den mappen.

Om du skriver mer än ett ord i sökrutan kommer Ikon söka efter bilder som innehåller båda sökorden. En sökning på "barn kyrka" ger träff på bilder som innehåller både "barn" och "kyrka".

Du kan använda * för att ersätta del av ett ord. Om du söker på konfirma* får du träff på bilder som är märkta med konfirmand, konfirmation, konfirmationsläger.

Sökning på fritext söker i alla olika textfält: nyckelord, kategorier, färg, fotografnamn, bildtext mm. och det kan ibland ge lite för många träffar. Om du t.ex. söker på ordet ”barn” i fritextfältet skulle du kunna se en bild på en kvinna där det i bildtexten står att hon har tre barn.

Sökning efter kategori

En kategori är som en rubrik eller sammanhållande beskrivning av flera bilder. Många bilder, men inte alla hör till en kategori. En bild kan tillhöra mer än en kategori till exempel både Kyrka och Vinter

Klicka på haken vid ordet Kategorier så hittar du de kategorier du kan söka på. Klicka på en kategori så söker Ikon efter bilder i den kategorin. Om du vill hitta bilder i en annan kategori klickar du på namnet för den kategorin.

Om du klickar i rutan till vänster om kategorinamnet kan du söka två kategorier samtidigt. Om du t.ex. klickar på både Dop och Bröllop hittar du alla bilder som hör till dop eller bröllop.

Sökning efter nyckelord

Nyckelord är konkreta ord som beskriver vad som syns i bilden. Alla bilder i Ikon har minst ett nyckelord.

Klicka på haken vid Nyckelord och sedan på ett nyckelord så hittar du alla bilder med det nyckelordet. Om du vill hitta bilder med ett annat nyckelord klickar du på namnet för det nyckelordet.
    Om du klickar i rutan till vänster om nyckelordet kan du söka två eller flera nyckelord samtidigt. Om du t.ex. klickar på Blomma och Himmel hittar du alla bilder som har antingen Blomma eller Himmel som nyckelord, alltså inte både och.

Sökning efter känsloord

Klicka haken vid Känsloord och sedan på ett ord så hittar du alla bilder som är märkta med den känslan. Om du vill hitta bilder med en annan känsla klickar du på namnet för det ordet.
    Om du klickar i rutan till vänster om ordet kan du söka två eller flera känslor samtidigt. Om du t.ex. klickar på både Ensamhet och Sorg hittar du alla bilder som hör till den ena eller andra känslan. De kan ju ligga nära varandra i karaktär.
    De känslor en bild förmedlar är subjektiva, så det är inte säkert att du tycker alla bilder stämmer när du söker efter en viss känsla. En bild som ger dig mest känsla av sorglig ensamhet, kan någon annan uppfatta som ”frihet, lugn och ro”. Klicka på en bild så ser du vilka känsloord som är knutna till den bilden.

​Sökning efter färg

Klicka haken vid Färg och sedan på ett ord så hittar du alla bilder i den färgen. Om du vill hitta bilder med en annan färg klickar du på namnet för det ordet.
    Om du klickar i rutan till vänster om ordet kan du söka två eller flera färger samtidigt. Om du t.ex. klickar på både Gul och Orange hittar du alla bilder som är märkta med gul eller orange.
    Det går också att kombinera sökning efter färg med t.ex. sökning bland nyckelord. Om du t.ex. vill hitta en bild på en gul blomma, klicka i Gul och Blomma. När du vill se samtliga bilder klickar du på Rensa allt uppe vid Filter.

​Sökning efter ändamål

Alla personer som finns avbildade i Ikon har getts möjlighet att ange vad bilden får användas till. Du kan använda sökning efter ändamål som en del av din sökning. Klicka på haken vid Ändamål, klicka på Alla och sen eventuellt ett till och gör sen din sökning med fritext eller något annat snabbval. På det sättet kan du till exempel söka bilder på barn som får användas för alla ändamål.

Utökat sök när du vill specificera mer

När du använder fritextsökning kan du använda du de engelska orden and, or eller not. Ett mellanslag är synonymt med and. Om du vill hitta bilder på musik men inte barn, skriver du ”musik not barn”. Om du vill hitta bilder på någon med krage kan du skriva ”präst or diakon”.
    Behöver du fler sökmöjligheter, klicka på de tre prickarna i sökfältet så kommer du till Utökat sök. Där finns möjlighet att söka på fotograferingsdatum och bilder i stående eller liggande format.

Stående sökning med sökagent

I stället för att ​då och då logga in och kolla om en viss bild kommit in i Ikon kan du skapa en sökagent. Gör din sökning och klicka på Skapa sökagent. Klart! Sökagenten bevakar nya bilder och skickar ett mejl när den hittar en bild som stämmer med din sökning. Klicka på klocksymbolen och sen pennan så kan du ställa in hur ofta sökagenten ska söka.
    Du kan ha flera sökagenter om du vill. Om du vill ta bort en sökagent klickar du på krysset till höger

Gustaf Hellsing, Kommunikationsavdelningen
    2021-01-15