Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Kommunikation

  Metod – del i Svenska kyrkans bildpolicy

  Den här delen av vår bildpolicy handlar om hur du kan arbeta för att uppnå bilder som beskrivs i visionen. Den är tänkt att kunna användas av dig som fotograferar själv eller arbetar med bild i tjänsten. Den ger också andra tips och riktlinjer för arbete med bilder.

  Längst ner på sidan kan du ladda ner bildpolicyns tre delar som pdf-filer. Metoddelen innehåller även bildexempel.

  Närvaro, öppenhet och hopp

  Svenska kyrkans ledord närvaro, öppenhet och hopp ska genomsyra även våra bilder. Människor, aktivitet och rörelse är viktiga inslag i de bilder vi använder, men bilder kan i princip visa allt som ryms i församlingens verksamheter och våra liv i stort: föremål, fastigheter, porträtt, specifika händelser eller vardagliga enkla situationer sedda genom ett öga som vill berätta något snarare än ett snapshot som råkar fånga något intressant.

  Mångfald

  Alla ska kunna känna sig välkomna till Svenska kyrkan oavsett geografisk eller kulturell bakgrund, kön, ålder, hudfärg, klädstil, eventuellt handikapp eller sexuell läggning. Det ska synas även i våra bilder, men det skall inte göras så att det känns konstruerat och schablonmässigt.

  Bildstil och ljus

  Svenska kyrkans bilder ger en känsla av liv. De är tagna i naturligt ljus, åtminstone upplevelsebart. Ibland måste fotografen använda blixt, men det artificiella ljuset bör inte vara det dominerande. Färgskalan är naturlig och bilderna får inte kännas påtagligt bildbehandlade.

  Människor

  Våra bilder fotograferas med respekt för varje människa. Vi ställer högre etiska krav på oss än juridiken kräver. Även om vi har laglig rätt att fotografera och publicera bilder av människor på allmänna platser ska personer som är igenkänningsbara ha gett sitt medgivande så långt det är möjligt. Bilder av människor som inte går att känna igen är också användbara, men alltför många sådana bilder tillsammans kan ge ett frånvänt, opersonligt uttryck.

  Fokusera på det väsentliga

  Vad är viktigt i bilden? Försök få fram det väsentliga och undvik det oväsentliga som distraherar. Ta några steg närmare motivet eller beskär bilden efteråt om du inte kan gå närmare.​

  Blick

  Ska personerna titta in i kameran eller inte? Om du tar ett ”vanligt porträtt” är det mest naturligt att personen tittar in i kameran. Om du vill fotografera en pågående aktivitet är det en god idé att låta personerna ägna sig åt aktiviteten i stället för att be dem titta in i kameran, annars kan aktiviteten lätt avstanna. Om personerna tittar in i kameran kan man nästan höra fotografens röst ”hej, hej, titta hit”. 

  Aktivitet

  Bilder som visar någon form av aktivitet är ofta mer inbjudande och intressanta att titta på. I Svenska kyrkan pågår ständigt någon form av aktivitet och det kan gärna avspeglas i våra bilder. Det behöver inte betyda att alla bilder ska vara aktiva. 

  Porträtt

  Porträtt kan naturligtvis fotograferas på ett oändligt antal sätt. Enkelt kan vi dela in porträtt i två grupper:

  1. Det vanliga ”enkla” porträttet som i huvudsak används för att skapa igenkänning av en person. Bilden tas med fördel mot en neutral bakgrund till exempel en vägg som inte tillför extra information till personen. Ljuset är jämnt, ögonen är skarpa och personen syns tydligt, liknande ett passfoto. Bilden kan tas inomhus eller utomhus.
  2. Porträtt i miljö. En person skildras i ett sammanhang som gör att bilden berättar mer. Bakgrunden är väsentlig och bör vara relevant. Se till att behålla fokus på personen och att bilden inte blir rörig i sin komposition. Ett kort skärpedjup kan hjälpa till att göra bakgrunden oskarp så att personen framträder bättre.

  Vårt kulturarv

  När vi skildrar vårt kulturarv – konst, byggnader m.m. – bör det göras på ett tydligt och redovisande sätt. Undvik bilder tagna med alltför enkel utrustning som sällan klarar av göra motiven rättvisa vad det gäller färgåtergivning, kontrastomfång och skärpa. Ibland krävs ljussättning för att det ska bli bra, men som i våra övriga bilder strävar vi efter en känsla av naturligt ljus. För att undvika bilder av kyrkor som ser ut att ramla baklänges, är det en fördel att backa längre bort från kyrkan och zooma in. Det ger rakare linjer​​

  Föremål

  Här ryms allt från det enkla vardagliga till det religiöst uttrycksfulla (som kan sammanfalla). Bilder kan användas för att locka, förklara, förstärka en text, skapa stämning. Gå gärna nära med kameran eller beskär så att det väsentliga inte störs av oväsentligt. 

  Beskärning

  Bilder får beskäras för att passa en layout eller för att framhäva huvudmotivet bättre, men grundregeln är att du inte får beskära bilden så mycket att den visar något annat är ursprunget eller kan missuppfattas. Det finns ingen procentsats som anger hur mycket en bild får beskäras utan det måste bedömas för varje bild. ​

  Retusch

  Tro hänger ihop med trovärdighet. Våra bilder ska kännas trovärdiga och ska därför inte retuscheras för att förfalska, försköna, ta bort, lägga till eller flytta delar av bilden. Bildbehandlingen ska inte ta över innehållet. Betraktaren ska inte tänka ”den här bilden är bildbehandlad”. Vi eftersträvar ett naturligt utseende utan överdriven kontrast eller färgmättnad.

  Motivområden

  Motiv finns överallt runtom oss. Församlingens verksamhet, fastigheter och personal är självklara motiv, men glöm inte de enkla vardagsbilderna. En telefon, ett par glasögon, händer, en kontakt, ett ensamt löv, ringar på vattnet, en kaffekopp... Allt kan vara användbart i rätt sammanhang.

  Det juridiska

  Internet är inte en plats där man får ladda ner bilder fritt. Det finns sidor där bilder är fria att använda, men kontrollera det noga innan bilden publiceras. Otillåten användning skapar dålig publicitet och kan bli dyrt. Bilder i Ikon är fria att använda för all verksamhet inom Svenska kyrkan och avtalet med fotografen är klart. Andra ställen att söka är Creative Commons. Där kan du hitta bilder och illustrationer som är fria att använda, men vissa verk har begränsningar i användningsrätten. Den regleras av några licenser som är CC, BY, SA, NC och ND. Läs mer på Creative Commons hemsida. Enligt upphovsrättslagen har fotografen rätt att bli omnämnd när bilden publiceras med en s.k. byline. Om du använder bilder från Ikon, skriv ”Fotografens namn /Ikon”. Tydligast är att ange fotografens namn i direkt anslutning till bilden, men det går också bra att samla ihop flera fotografers namn i början eller slutet av trycksaken. Felaktig eller utebliven byline kan medföra skadeståndskrav från fotografen. 

  Bildpolicyns tre delar

  Bildpolicy för Svenska kyrkan – vision (pdf)
  Vision – riktar sig till externa fotografer för att beskriva vilken typ av bilder vi vill ha. Den innehåller inga bildexempel.
  2016-10-26 15:09
  Bildpolicy för Svenska kyrkan – bilder på webben (pdf)
  Bilder på webben – riktar sig till webbredaktörer som stöd för att välja bilder till webbplatsen. Den beskriver val av bild till olika placeringar och beskärning.
  2016-10-26 15:09
  Bildpolicy för Svenska kyrkan – metod (pdf)
  Metod - riktar sig till ​personer i organisationen som fotografer själva, köper in eller väljer bilder för t.ex. webben eller församlingstidningen.
  2016-10-26 15:09
  Redaktör och innehållsansvarig
  Anna Yngvesson, Kommunikationsavdelningen
  Ansvarig för intranätet Kommunikation
  Redaktionen Kyrkokansliet, Kommunikation
  Uppdaterad
  2019-12-11
  X
  Dokumentid: 1382948- Webid: 21464 - Unitid: 2147483526