Mer kulturarv i Kyrkguiden - 10 tips

Foto: Gustaf Hellsing och Alex&Martin

För användarna erbjuder Kyrkguiden en väldigt bra service och gör det möjligt för oss som arbetar i Svenska kyrkan att informera både om vår omfattande verksamhet och om allas vårt gemensamma kulturarv, men det kräver lite arbete med innehållet. Här hittar du tio tips för att komma igång eller utveckla redan befintligt innehåll.

Kyrkguiden är Svenska kyrkans app som hjälper användaren att hitta till kyrkor, kyrkogårdar och andra kyrkoanknutna platser i landet. I appen finns information om kyrkorna och platserna och vilka aktiviteter som erbjuds där.

För användarna erbjuder Kyrkguiden en väldigt bra service och gör det möjligt för oss som arbetar i Svenska kyrkan att informera både om vår omfattande verksamhet och om allas vårt gemensamma kulturarv.

Som förvaltare av det kyrkliga kulturarvet är vi skyldiga att tillgängliggöra det och här är Kyrkguiden ett fantastiskt verktyg, men kräver lite arbete med innehållet för bästa effekt. För att förenkla för dig som vill komma igång eller utveckla redan befintligt innehåll har vi därför satt ihop tio tips med saker som är bra att tänka på.

Vi har också kikat runt i appen och hittat många bra exempel på hur man kan jobba med innehållet, några av dem lyfter vi fram här. Sök efter kyrkorna i appen så ser du hur de gjort.

1. Låt appen och webben samarbeta

Innehållet som visas i Kyrkguiden publicerar du i administrationsverktyget under tre ställen: Kalendern, och Platsadministrationen och Artiklar till Kyrkguiden som du hittar under Övriga funktioner.

Informationen om kyrkan eller platsen publicerar du i platsadministrationen. Här passar en kortfattad beskrivning av kyrkan eller platsen, hur gammal den är, om den följer någon speciell byggnadsstil, vem som lät bygga/skapa den och eventuella namn på arkitekter eller konstnärer som varit centrala. Lyft också fram det som är unikt, speciellt eller extra sevärt (se punkt 2).

Längst ner i texten kan du länka till en sida på församlingswebben som berättar mer om kyrkan eller platsen. Tänk på att även här publicera någon eller några bra bilder och försök svara på de frågor allmänheten kan ha om kyrkan och platsen via texterna.

Exempel i appen: Biskopskulla kyrka har på ett bra sätt balanserat innehållet om sin kyrka mellan appen och webben.

2. Leta reda på berättelserna

Vilka är berättelserna värda att lyfta fram i er församling eller pastorat? Går det att knyta någon historisk person eller händelse till kyrkan eller platsen? Är någon av byggnaderna unika eller speciella på grund av arkitektur, konst eller hantverk? Fördela materialet mellan församlingswebben och appen via platsadministrationen.

Exempel i appen: Odensala kyrka berättar om Albertus Pictors målningar och Kung Karls kyrka om kungens originella barockkyrka.

3. Rätt info på rätt plats i platsadministrationen

För att informationen ska visas på ett logiskt sätt i appen behöver den matas in på rätt plats i platsadministrationen. Om du känner dig osäker på hur fälten i platsadministrationen ska fyllas i finns bra lathund på intranätet.

Exempel i appen: Östra Ryds kyrka har använt sig av de olika möjligheterna att visa information.

4. Lägg lite krut på bilderna

Bilder är viktigt och det kyrkliga kulturarvet är väldigt bildmässigt. Lägg in fina bilder på kyrkans exteriör och interiör, och även kyrkogården och miljön runt kyrkan i platsadministrationen.

Exempel i appen: Härnösands domkyrka har flera fina bilder i appen.

5. Kom ihåg kyrkogården och det gröna kulturarvet

Genom en utökning av kulturmiljölagen är nu även medveten gestaltning skyddad, som till exempel trädkransar, murar och gångar. Det finns ett stort intresse för det gröna kulturarvet med kyrkogårdens planering, gröna arkitektur, växthistoria och kulturhistoria. Berätta om det som är speciellt hos er. I platsadministrationen finns ett fält för Begravningsplats under Typ och lokalinformation.

Exempel i appen: Gamla kyrkogården i Uppsala berättar på webbplatsen om kända personer som vilar där, och Sollentuna kyrkogård om gjutjärnets intåg i gravvårdarna under 1800-talet.

6. Använd upptäckarartiklar

Utnyttja möjligheten att visa upptäckarartiklar i Kyrkguiden inför sommaren, vad finns att se och göra hos er under sommarmånaderna? Vilka berättelser finns att lyfta fram? Varje församling kan ha två aktiva upptäckarartiklar åt gången. Detsamma gäller för pastorat och stift. De lokala artiklarna är bara synliga i appen inom det geografiska området.

7. 360-foto - låt användarna se sig omkring

Alla har inte möjlighet att komma till kyrkan eller kyrkogården men genom ett 360-foto går det ändå att få en bra uppfattning av hur det ser ut. Användaren kan se sig omkring genom att vrida på mobilen.

Exempel i appen: Adolf Fredriks kyrka, Gustaf Vasa kyrka

8. Ta fram en audioguide

En genomtänkt audioguide är en jättebra service för besökaren. Den ger möjlighet att upptäcka kyrkan och kyrkogården på egen hand. Du kan skapa en audioguide genom verktyget i platsadministrationen eller skapa en ljudfil på annat sätt som du laddar upp i platsadministrationen.

Exempel i appen: Audioguide Hulterstads kyrka, Orgelmusik Lomma kyrka, Kyrkklockor Offerdals kyrka.

9. Glöm inte kalendern

Kalendern är både användbar och väl synlig i appen. Fyll på med aktuella aktiviteter och glöm inte att även kyrkogårdsvandringar, guidade turer, utställningar och andra kulturarvsrelaterade aktiviteter är intressanta.

Exempel i appen: Lunds domkyrka informerar om visning av det astronomiska uret.

10. Marknadsför Kyrkguiden

• Ta fram ett enkelt tipsblad om Kyrkguiden att lägga i kyrkan.  ·
    • Puffa för kyrkguiden på er församlingswebb, färdiga puffar att dra in finns i publiceringsverktyget. ·
    • Sätt upp en affisch på kyrkans anslagstavla och kanske vid ICA eller andra välbesökta platser i området.

Här hittar du färdiga exempel på affischer och annonser för Kyrkguiden att ladda ner:

App-ikon (jpeg)

Affisch A4