Mallverktyget

I Mallverktyget gör du egna affischer, agendor, roll-ups med mera med hjälp av mallar. På samma sätt kan du också göra annonser och digitala banners.

Alla som har en inloggning till intranätet kan använda Mallverktyget (tidigare Annonsverktyget print on demand)

När du är nöjd med ditt arbete och har sparat det väljer sedan om du vill ladda ner det till din dator eller beställa tryck via verktyget hos vår leverantör Kph.

​ ​

Frågor och svar om mallverktyget

Var hittar jag mallverktyget?

• Mallverktyget finns här. ​

Kostar det något att använda verktyget?

• Att skapa egna original, spara dem och ladda ner dem till din dator kostar ingenting.
    • I verktyget finns också möjligheten att beställa tryck direkt. Prislistan hittar du här.​​ Tänk på att fraktkostnad tillkommer.

Hur laddar jag ner mitt arbete?

• När du sparat ditt arbete i verktyget ligger det kvar där. För att få hem det lokalt till din dator måste du ladda ner det. Du kan välja pdf eller jpeg. Pdf använder du för utskrift på egen skrivare, eller om du vill beställa tryck av en egen leverantör. Jpeg använder du för att publicera ditt dokument på webben eller en digital anslagstavla. Jpeg är inte lämpligt som tryckunderlag.
      Om du vill ladda ner som pdf gör du så här: håll pekaren över det dokument du vill spara ner och klicka på "Ladda ner lågupplöst". Filen som laddas ner har tillräckligt hög upplösning för att skrivas ut på en kontorsskrivare.
      Du kan också hålla du pekaren över det arbete du vill spara ner, klicka på pilen nedåt och välja "Ladda ner högupplöst". Filen som laddas ner har högupplöst bild och innehåller skärmärken.

Hur får jag fakturan på min tryckbeställning som jag har lagt i verktyget?

• Väljer du att skicka en beställning via verktyget kommer din enhet att faktureras direkt av tryckeriet (Kph).​ I beställningsformuläret finns en ruta där du kan fylla i kostnadsställe, referens eller ett meddelande till Kph.

Vad finns det för mallar?

• Du hittar ett antal grundmallar för trycksaker i verktyget. Gemensamt för alla mallar är att de följer Svenska kyrkans grafiska profil.

Hur mycket kan jag ändra i mallarna?

• Varje mall har ett eget regelverk, baserat på den grafiska profilen. Beroende på regelverket kan du ändra i olika utsträckning, men generellt kan du ändra bakgrundsfärg, textfärg, textinnehåll, logotyp och bild.

Hur hittar jag bilder att använda i mallarna?

• Via verktyget har du tillgång till den gemensamma bilddatabasen Ikon med flera tusen bilder.
    • I Ikon finns också de lokala logotyperna samlade, tillsammans med ett antal av våra samarbetspartners logotyper (till exempel Sensus).

Kan jag ladda upp egna bilder också?

• Ja, du kan ladda upp både bilder och logotyper. Bilderna läggs i ditt eget bildarkiv så att du lätt kan använda samma bild vid ett senare tillfälle utan att behöva ladda upp den igen.

Kan vi samarbeta i församlingen med att göra dokument?

• ​​Ja, alla i din enhet kommer åt alla dokument som skapas. I Arkivet kan du välja att se bara dina egna dokument, allt på enheten, allt i ditt stift eller det som är uppladdat av nationell nivå. Om du öppnar ett dokument som en kollega har gjort får du välja "Öppna" eller "Kopiera dokumentet och öppna kopian"

Jag får en varning om att bilden har för låg upplösning - vad betyder det?

• Om bildens upplösningen är lägre än 200 pixlar per tum får du en varning om att bilden riskerar att bli suddig eller grynig på grund av för låg upplösning. Du kan dock fortsätta.

Finns det några lathundar?

Ja, det gör det, och det kommer att fyllas på med fler.

Gustaf Hellsing, Kommunikationsavdelningen
    2021-01-18