Mallverktyget

I Mallverktyget gör du egna affischer, agendor, roll-ups med mera med hjälp av mallar. På samma sätt kan du också göra annonser och digitala banners.

Alla som har en inloggning till intranätet kan använda Mallverktyget (tidigare Annonsverktyget print on demand)

När du är nöjd med ditt arbete och har sparat det väljer sedan om du vill ladda ner det till din dator som pdf-fil för utskrift/tryck lokalt eller om du vill beställa tryck via verktyget hos vår leverantör Kph.

​ ​

Frågor och svar om mallverktyget

Var hittar jag mallverktyget?

• Mallverktyget finns här. ​

Kostar det något att använda verktyget?

• Att skapa egna original, spara dem och ladda ner dem till din dator som pdf-filer kostar ingenting.
    • I verktyget finns också möjligheten att beställa tryck direkt. Prislistan hittar du här.​​

Hur laddar jag ner mitt arbete som pdf-fil?

• När du sparar ditt arbete i verktyget ligger det kvar där. För att få hem det lokalt till din dator måste du ladda ner det som en pdf-fil och då gör du så här:
    • I arkivet för du pekaren över det arbete du vill spara ner och klickar på "Ladda ner lågupplöst".
    • Filen som laddas håller tillräckligt hög upplösning för att skrivas ut på en kontorsskrivare.

Jag behöver skärmärken på min pdf. Hur gör jag?

• I arkivet för du pekaren över det arbete du vill spara ner med skärmärken och klickar på den lilla pilen nedåt.
    • Därefter väljer du "Ladda ner högupplöst".
    • Filen som laddas ner innehåller skärmärken.

Hur får jag fakturan på min tryckbeställning som jag har lagt i verktyget?

• Väljer du att skicka en beställning via verktyget kommer din enhet att faktureras direkt av tryckeriet (Kph).​

Vad finns det för mallar?

• Du hittar ett antal grundmallar för trycksaker i verktyget. Gemensamt för alla mallar är att de följer Svenska kyrkans grafiska profil.

Hur mycket kan jag ändra i mallarna?

• Varje mall har ett eget regelverk, baserat på den grafiska profilen. Beroende på regelverket kan du ändra i olika utsträckning, men generellt kan du ändra bakgrundsfärg, textfärg, textinnehåll, logotyp och bild.

Hur hittar jag bilder att använda i mallarna?

• Via verktyget har du tillgång till den gemensamma bilddatabasen IKON med cirka 4 000 bilder.
    • Där finns också de lokala logotyperna samlade, tillsammans med ett antal av våra samarbetspartners logotyper (till exempel Sensus).

Kan jag ladda upp egna bilder också?

• Ja, det kan du göra. De läggs dessutom i ditt eget bildarkiv så att du lätt kan använda samma bild vid ett senare tillfälle utan att behöva ladda upp den igen.

Jag får en varning om att bilden har för låg upplösning - vad betyder det?

• Om bildens upplösningen är lägre än 200 dpi får du en varning om att bilden riskerar att bli suddig eller grynig på grund av för låg upplösning. Du kan dock fortsätta.

Finns det några lathundar?

Ja, det gör det, och det kommer att fyllas på med fler.

Gunnar Demnert, Kommunikationsavdelningen
    2020-06-09