Logga in i Ikon och sortera bilder

Så här loggar du in i Ikon och sorterar hur bilderna ska visas.

Enkelt att logga in

På inloggningssidan ser du två mappar – Pressbilder och Kyrkomötet. Det är en öppen del av Ikon som inte kräver inloggning så de syns alltid för alla. För att kunna se övriga bilder måste du logga in. Klicka på Logga in uppe till höger. Om du använder din jobbdator och är inloggad i kyrknätet kan du klicka på knappen Logga in automatiskt, annars loggar du in med samma användarnamn och lösenord som när du loggar in till GIP och klickar på Logga in.

När du ser fler än två mappar är du inloggad

Eftersom Ikon nyttjar samma lösenord som du har till andra system kan du inte få ett nytt via Ikon om du har glömt det.

Ikon för gäster

Vill du att en person som inte är anställd i Svenska kyrkan, till exempel en volontär, förtroendevald, konsult eller leverantör, ska kunna titta i Ikon, kan personen skapa ett gästkonto. Gå till inloggningssidan, klicka på Logga in och sedan Skapa gästkonto. Fyll i namn, e-postadress och välj ett lösenord. Ett mejl skickas till den angivna adressen. Bekräfta mejlet så är gästkontot klart. Med en gästinloggning går det att söka och se alla bilder, men inte ladda ner.

Sortera bilder

När du loggar in i Ikon första gånger ser du bilderna sorterade i ordning efter Ändrad tid. Det behöver inte vara samma ordning som bilderna är tagna och det är inte samma ordning som bilderna lades in i Ikon. Om du klickar på Sortera efter och väljer Filnamn Fallande ser du bilderna i den ordning de är inlagda i Ikon och det är ofta en mer logisk ordning.

Gustaf Hellsing, Kommunikationsavdelningen
    2021-01-15