Kommunicera kulturarv och kyrkobyggnader

Svenska kyrkan förvaltar det största sammanhållna kulturarvet i Sverige. Det är ett kulturarv som tillhör alla och därför är det viktigt att vi på olika sätt gör det tillgängligt för medlemmar och allmänhet. Ett sätt är att berätta om det och på den här sidan hittar du tips och information om hur du kan göra.

Foto: Alex&Martin/ Ikon

Skapad:2022-03-11 14:41:00

Det kyrkliga kulturarvet är en skatt vi bär med oss och förvaltar och som vi kan känna stolthet över. Alla våra cirka 3400 kyrkor som byggdes från 1100-talet och fram till nu. De är en stor del av vår historia och bidrar till känslan av tillhörighet i det större. Hör du historiens vingslag, vad har hänt i din kyrka?

Läs mer om Gör kyrkorummet mer tillgängligt

Det textila kulturarvet väcker intresse

Vilka textilier finns i din församling? Kanske går det att lyfta dem lite extra under sommarsemestrarna när fler besöker kyrkorna​. Prata med kollegor i församlingen och på stiftet, kanske kan man göra något gemensamt. Antikvarien Maria Brynielsson har goda erfarenheter och delar med sig av tips i intervjun nedan.​

Med fokus på det textila kulturarvet

I Svenska kyrkan finns ett unikt textilt kulturarv som många inte känner till och nästan aldrig får möjlighet att betrakta på nära håll.

Maria Brynielsson är antikvarie i Växjö stift och har arbetat mycket med de kyrkliga textilierna där och olika sätt att göra dem mer tillgängliga för församlingsbor och allmänhet.

Hon tipsar om visningsmontrar, utställningar och samarbeten med museer och hemslöjdskonsulenter.

Läs intervjun med Maria Brynielsson

Foto: Alex & Martin/Ikon