Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Kommunikation

  Skapa en podcast

  En podcast är ett förinspelat samtal mellan minst två personer, eller en förinspelad monolog. Det går att lyssna när som helst på podcasten – i mobilen eller på datorn. Den som vill följa en specifik podcast kan prenumerera på den. Här får du en beskrivning av hur du skapar en podcast.

  Arbetet med en podcast sker i flera steg. Förberedelserna är viktigare än tekniken, även om det är viktigt att det låter bra för att lyssnarna ska vilja ta sig igenom ett helt avsnitt. Beskrivningen på den här sidan är generell, med några faktiska exempel tagna från arbetet med ärkebiskopens podcast Prata till punkt.

  ​Tänk igenom ditt innehåll och din publik

  En bra podcast håller lyssnaren intresserad genom att följa en strategi. Oavsett om samtalet håller sig till ett smalt ämne eller kastar sig mellan flera trådar är det viktigt att lyssnaren kan relatera till innehållet. Tänk därför igenom vad du vill att lyssnaren ska ta med sig från samtalet.

  Om du håller en monolog underlättar det att ha ett talmanus. Om det är ett samtal mellan flera personer är det praktiskt om ni innan inspelningen pratar igenom vad det ska resultera i. Men det finns tillfällen när det blir bättre utan manus, så länge alla inblandade drar ungefär åt samma håll.

  Poängen är att det är bra att vara förberedd. Både du som programleder och dina gäster gör ett bättre intryck och levererar ett bättre slutresultat med en smula förarbete. Ta gärna hjälp av kloka kollegor för att tänka kring innehåll och målgrupper.

  Längd på avsnitten och övrigt innehåll

  • Kom överens om hur långa avsnitt ni ska spela in. Det är skillnad på att förbereda ett samtal som är en kvart än ett samtal som är en timme.
  • Fundera på om din podcast behöver en jingel eller ett stycke intromusik. Sådana musikstycken går att ladda hem från till exempel Epidemic Sound.

  Epidemic Sound

  Juridiska förberedelser

  Alla som medverkar i en podcast måste skriva på ett medgivande enligt GDPR. Det finns en blankett för detta. Den påskrivna blanketten ska förvaras i fem år på ett säkert ställe. Den måste vara i pappersform. Blanketten är utformad för att fungera på kyrkokansliet, men är enkel att redigera så den fungerar för vilken enhet som helst.

  Ladda hem och skriv ut medgivande om att medverka i podcast på kyrkokansliet

  Tekniska förberedelser

  Idag går det att spela in en podcast enbart med hjälp av en telefon. Du får dock märkbart bättre resultat om du använder en eller flera externa mikrofoner (ej mobiler) och spelar in i en miljö utan störande ljud från omgivningen. Du kan välja mellan enkel, avancerad eller optimal utrustning, beroende på vilken kvalitet du vill uppnå.

  Enkel utrustning

  Om du nöjer dig med den enklaste utrustningen behöver du en

  • modern telefon med inspelningsmöjlighet
  • lugn plats, gärna inomhus med mycket textilier eller annat ljuddämpande material, till exempel böcker.

  Avancerad utrustning

  • ​en eller flera externa mikrofoner
  • En separat inspelningsenhet, till exempel en dator eller en separat mixer med inspelningsmöjlighet
  • Ljuddämpande mattor, dukar och liknande i inspelningslokalen
  • Programvara för att redigera inspelningen i efterhand, till exempel Adobe Audition.

  Optimal utrustning

  En dedikerad inspelningsstudio med mikrofoner, inspelningsutrustning, hörlurar för alla inblandade och en dörr som går att stänga.

  Innan och under inspelningen

  Välkomna gästerna och få dem att känna sig trygga i situationen. För många är det första gången i ett inspelningssammanhang. Avdramatisera gärna det hela och om ni hinner kan ni göra en provinspelning.

  • Se till att det finns vatten upphällt i glas för alla medverkande.
  • Be alla stänga av sina mobiltelefoner, alternativt lämna dem utanför inspelningsplatsen. Inkommande samtal kan störa känsliga mikrofoner och ge brus i inspelningen.
  • Beroende på vad ni sagt innan kan det vara bra att påminna om att om något inte känns bra under inspelningen kan ni alltid avbryta och ta om en del. Inspelningen pågår hela tiden men fel och misstag kan klippas bort i redigeringen.
  • Om den som spelar in (kan vara du som programleder eller en separat ljudtekniker) upptäcker något fel under inspelningens gång kan hen be om en paus eller omstart från en viss fråga. Gör gärna en paus i några sekunder innan samtalet börjar igen, för att underlätta redigeringen.
  • Du som programleder styr samtalet och ser till att det håller sig inom överenskomna gränser, både tematiskt och tidsmässigt.​
  • Se gärna till att någon tar anteckningar kring det som sägs, gärna med tidsangivelser. Det underlättar vid redigeringen efteråt.

  Efter inspelningen​

  När samtalet är klart återstår två saker att göra:

  • Direkt efter att ni avslutat inspelningen av huvudinnehållet är det bra om ni tillsammans pratar in en sammanfattning till det ni just har samtalat om. Den sammanfattningen kan sedan klippas in i början av avsnittet, för att användas som en introduktion. Lyssna gärna på ärkebiskopens podcast Prata till punkt för exempel på hur det kan låta. Introduktioner spelas in direkt efter samtalet, för det är först då ni vet vad ni pratat om.

   Prata till punkt med ärkebiskopen

  • Se till att alla medverkande har signerat ett medgivande om att medverka i en podcast på kyrkokansliet.

  Redigera inspelningen

  Om samtalet flutit på bra behövs kanske inte så mycket redigering. Enstaka hostningar eller harklingar gör ingenting. Eventuellt behöver du lägga på ett enkelt filter på inspelningen för att göra ljudet mindre burkigt. Det här beror mycket på hur bra miljön för inspelningen var. 

  Det här ska du klippa bort:

  • Sådant som du eller någon av dina gäster uttryckligen bett om att ta bort. Det kan handla om resonemang som leder fel eller obekväma tystnader. Det är upp till var och en att bestämma och bör gå hand i hand med tanken med podcasten.
  • Längre tystnader eller plötsliga höga ljud som kan överraska lyssnaren.

  Program att redigera med

  Adobe Audition är ett renodlat ljudredigeringsprogram som ingår i Adobe Creative Cloud. Det kostar pengar, men kan vara värt att investera i om podcasten ska pågå en tid. Svenska kyrkan har ett upphandlat avtal med Adobe.

  Adobe Creative Cloud hos gemensamma inköp

  Det finns andra program (både gratis och sådana som kostar pengar), men det saknas i stunden erfarenhet av andra program än Adobe Audition.​

  Publicera din podcast

  Kyrkokansliet använder tjänsten libsyn.com för att publicera podcasts. Det är en så kallad aggregeringstjänst, som sänder avsnitten vidare till olika tjänster där lyssnarna hittar dem. Via libsyn.com når vi till exempel Spotify och Apple Podcasts.

  Libsyn.com - aggregeringstjänst för podcasts

  Det finns andra tjänster som gör samma sak som libsyn.com.

  När du publicerat din podcast på Libsyn kommer den inom kort vara sökbar på till exempel Spotify och Apple Podcasts.

  För att nå ut till potentiella lyssnare rekommenderas att lyfta podcasten i relevanta kanaler, till exempel nyhetsbrev, på webben och i sociala medier. Vissa podcaster har en blogg där de också sprider sina avsnitt.

  Redaktör och innehållsansvarig
  Redaktionen Kyrkokansliet, Kommunikation
  Ansvarig för intranätet Kommunikation
  Redaktionen Kyrkokansliet, Kommunikation
  Uppdaterad
  2021-08-27
  X
  Dokumentid: 1549897- Webid: 21464 - Unitid: 2147483526