Kommunikationsplanens syfte
Genom att planera och gå igenom vilka resurser som finns för satsningen blir också förväntningarna på vad ni kan åstadkomma mer realistiska.
Bakgrund och nuläge
Vad är det som gör att ni vill göra den här satsningen? Finns det saker som pågår internt hos er eller i er omvärld som kan påverka satsningen? Vad vill ni säga?
Vad tänker ni göra?
Vilka aktiviteter vill ni göra och när? Vilka kanaler tänker ni använda för er aktivitet? Hur sprider ni informationen om vad ni planerar? Vilka är förutsättningarna för att lyckas? Vilka hinder finns?
Vem vill ni nå med aktiviteten?
Vilken är målgruppen för er aktivitet? Var är de? Vilken situation befinner de sig i? Vad har ni för relation med varandra idag? Vad vet de och vad saknar de kunskap om? Vilka är deras vanor? Tänk på att det är mycket lättare att få en effekt av det man vill göra om man utgår ifrån människors existerande behov och vanor. Var där människor är och svara på det som de vill veta eller de behov de har.
Mål och mätning
I kommunikationsplanering pratar man ofta om vad man vill att målgruppen ska känna, tycka och göra som ett resultat av kommunikationsaktiviteten. Problemet med det är bara att det är svårt att kvantifiera på ett enkelt sätt. Försök därför att sätta några mätbara mål så att det går att följa upp om aktiviteten funkade som ni hoppats.
Exempel på mål som är enkla att följa upp är mål som:
- Hur många kom till aktiviteten?
- Hur många broschyrer delade ni ut?
- Hur många biljetter såldes?
- Hur många anmälde sig?
Utvärdering
Allt går inte att mäta men det finns mycket att lära av vad man gjort och saker man kan göra till bättre till nästa gång. Vad med aktiviteten var lätt? Vad var svårt? Vad funkade bra? Dåligt? Vad skulle du göra annorlunda nästa gång? Hur vet du det?
Resurser för att genomföra aktiviteten
Vad har ni för resurser för att genomföra aktiviteten? Tänk på att resurser inte bara handlar om pengar.