Skriv så folk begriper

Sverige har en språklag som säger att alla som bedriver offentlig verksamhet ska uttrycka sig på klarspråk i tal och skrift. Med klarspråk menas att vi ska uttrycka oss vårdat, enkelt och begripligt.

Längre ner på sidan läser du om begreppen "vårdat, enkelt och begripligt".

Tio tips när du ska skriva klarspråk

1. Välj målgrupp

Bestäm vilken målgrupp du skriver för. Se den framför dig när du skriver. Du formulerar dig troligen olika beroende på om du ser ett gäng konfirmander framför dig eller ekonomerna i ditt stift.

2. Det viktigaste först

Det viktigaste ska alltid stå tidigt i texten. I den här ordningen kan du ta fram innehållet till en text:

1. Skriv ner besökarens tänkbara frågor.
    2. Placera dem i logisk ordning – viktigast först.
    3. Formulera svaren.

Nu har du en grundtext att jobba med!

3. Dela upp texten i stycken

Det är lagom att få med en poäng per stycke. ​I en text som ska läsas på papper känner man ofta ungefär när man ska skapa ett nytt stycke. Om du skriver en webbtext behöver den delas i ännu fler stycken. Tänk dig texten i mobilen – ett stycke blir enormt långt.

4. Skriv mellanrubriker

Mellanrubriker hjälper läsaren att skanna av sidans innehåll och hitta rätt information snabbt. Mellanrubrikerna gör också så att sidan inte ser kompakt ut.

5. Använd punktlistor

En punktlista går snabbare att läsa än löpande text. Dessutom ger den luft åt en sida. Läs mer om tre olika slags punktlistor att välja mellan.

6. Dela upp långa ord

Korta ord är lättare att läsa än långa. Jämför "konfirmandinbjudan" med "inbjudan till konfirmander" eller "kyrkoavgiftsprognosen" med "prognosen för kyrkoavgiften".

7. Dela upp långa meningar

Det är svårt för läsaren att hålla tråden genom en lång mening. Dessvärre händer det också ganska ofta att även skribenten tappar tråden, så att texten inte blir korrekt ända till slutet. Prova att delar upp en lång mening i två eller tre kortare meningar.

8. Använd verb

Texter får liv av verb, särskilt om verben är aktiva, så att det framgår vem eller vilka som gör något. Jämför "Möjlighet att få barnvakt" med "Ungdomsgruppen ordnar med barnvakt".

Ett annat exempel: "Vi utvecklar verksamheten" är en mer livfull mening än "Det pågår utveckling av verksamheten."

9. Undvik förkortningar

En av få förkortningar som fungerar i löpande text är "kl" i en tidsangivelse. Andra förkortningar bör du undvika.

10. Ta hjälp av en läskompis

När du har skrivit en text, och kanske känner dig nöjd, ska du låta den vila en dag eller två. När du läser igenom texten nästa gång kommer du säkert hitta många förbättringsmöjligheter. När du själv har gjort dessa är det dags att anlita en läskompis – någon du litar på som hjälper dig att göra din text ännu bättre!

Det är Språklagen som säger att vi ska skriva klarspråk​

Språklagen säger att vi ska uttrycka oss på klarspråk i tal och skrift – vi ska skriva vårdat, enkelt och begripligt. Tipsen här ovanför hjälper dig att skriva klarspråk. Men vad lägger lagen i orden vårdat, enkelt och begripligt?

Vårdat språk följer skrivreglerna

När vi skriver vårdat följer vi de svenska skrivreglerna. Det innebär att grammatiken och stavningen är korrekt.

Skriv enkelt – nära talspråket

Ett enkelt språk är långt ifrån de krångliga formuleringar som vi ibland snor in oss i. Om vi skriver så nära talspråket som möjligt, utan att för den skull bli onödigt pratiga, så är det lätt att förstå vad vi vill få sagt.

Det ska vara begripligt för målgruppen

Begripligt för en person är kanske inte begripligt för en annan. Vi behöver se målgruppen för en text framför oss, för att skriva begripligt för den.

Om du skriver för en viss yrkesgrupp, en teolog, en ekonom eller en trädgårdsarbetare, har de olika fackuttryck och du kan använda dem. Men om du skriver om ekonomi för någon som inte är ekonom, får du vara försiktig med fackuttrycken.

På samma vis formulerar du dig kanske på ett sätt om du skriver om kristen tro för konfirmandföräldrar och på ett annat sätt om du skriver för medarbetare i Svenska kyrkan.

Läs Språklagen på riksdagens webbplats

På myndigheten Språk och folkminnes webbplats kan du läsa om Språklagen i praktiken

Ställ din språkfråga

Skapad:2018-05-02 14:58:00

Språkrådet är en del av myndigheten Institutet för språk och folkminnen.

Välkommen att skriva in språkfrågor som är typiska för vår organisation i kommentarsfältet längst ner på den här sidan.

Anna Yngvesson, Kommunikationsavdelningen
    2022-04-27