Indesign + Ikon = SANT

Sök och montera bilder från Ikon direkt i InDesign

Med hjälp av programmet Fotoweb Desktop får du en plugin i InDesign som gör det mycket enklare att montera bilder. I stället för att först gå till Ikon och ladda ner bilder och sen montera i InDesign, gör du det i InDesign.

För att kunna installera programmet behöver du administratörsrättighet på din dator. Har du inte det behöver du få hjälp av en datatekniker. Punkterna 1 - 5 behöver du bara göra en gång.

1. Hämta programmet från Dropbox. Det finns för både Windows och Mac.

2. Installera (släpp inte iväg datateknikern än)

3a. Om du har symbolen Fotoweb Desktop på skrivbordet, dubbelklicka på den.
    3b. Om du i stället har symbolen Drop files to Fotoweb, ignorera den. Gör i stället en sökning efter Fotoweb Desktop och klicka på den.
    Symbolen för Fotoweb Desktop ska nu synas till höger i aktivitetsfältet. I Macintosh syns den i menyraden.

4. Klicka och välj Settings, klicka på Add ​och skriv https://www.svenskakyrkan.se Klicka på Set active så adressen blir fet. Klicka OK

5. Klicka på Fotoweb Desktopsymbolen igen och välj Install Fotoweb Extension for Adobe InDesign (Nu kan du släppa iväg din datatekniker)

6. Starta InDesign, gå till Fönster --> Fotoweb Desktop. Klicka på Click to log in now. Gå till din webbläsare, logga in i Ikon och acceptera att Fotoweb Desktop ska ha behörighet.

7. I fönstret kan du nu antingen rulla bland bilderna och leta, eller göra en sökning i sökfältet. Om du har skapat album hittar du dem i den andra fliken under sökfältet.​

8. Spara dokumentet om det inte redan är det. Gör en bildram i InDesign. Dra bilden från Fotoweb-fönstret till bildramen.

Den högupplösta bilden kopieras till din dator och hamnar i en mapp med namnet Links i samma mapp som ditt Indesigndokument. På det sättet är du inte beroende av att logga in i Ikon om du ska packa dokumentet eller exportera till en PDF.

Tänk på att om du använder en bild som är en personuppgift behöver du kontrollera vad personen givit samtycke till (ändamål). Det syns inte i plugin, utan det behöver du läsa i Ikon.

​Om du får ett felmeddelande, kolla det här:
    i InDesign gå till Redigera --> Inställningar --> Fotoweb Desktop. Kontrollera att Host name är exakt https://www.svenskakyrkan.se så du inte råkat få med något extra tecken.

Lite extragodis

När du installerat Fotoweb Desktop och sett att den fungerar i InDesign, öppna Word eller Powerpoint och klicka på fliken Infoga så hittar du Fotoweb längst till höger​. Nu blir det enkelt att infoga bilder även i de programmen!

Gustaf Hellsing, Kommunikationsavdelningen
    2020-08-27