Hat och kränkningar på nätet

Så här agerar du om du blir utsatt för hat eller kränkningar på nätet. Du kan också läsa om vad du ska göra om du ansvarar för ett forum på nätet där det förekommer hot eller kränkningar.

Om du själv blir utsatt

Om du blir utsatt för hat eller trakasserier i sociala medier ska du kontakta din arbetsledare och göra en polisanmälan.

Läs på Åklagarmyndigheten om vad som krävs för att väcka åtal om förtal och förolämpning.

Du ska också göra en anmälan till respektive forum, till exempel Facebook, Twitter eller Instagram. ​

I kyrkokansliets policy för användning av sociala medier i tjänsten kan du läsa om vad du ska göra om du blir utsatt för hot och trakasserier.

Kränkningar och hot i forum som du ansvarar för

Det är vanligt att människor blir hotade – eller upplever att de blir hotade – på sociala medier. Om du ansvarar för ett forum där någon blir kränkt eller hotad är det ditt ansvar att ta bort kommentaren och eventuellt spärra personen som la in den.

Checklista för att hantera hot i sociala medier.

Definition av hot och kränkning

Vad som är en kränkning måste bedömas i varje enskilt fall. Bedömningen påverkas bland annat av

• syftet med publiceringen
    • vad som publicerats
    • var det publicerats.

Personuppgifter som publiceras i syfte att skandalisera eller hänga ut någon, räknas normalt som kränkande.

Läs på datainspektionen.se om vad som är ok att publicera på nätet – och vad du kan göra om du tycker att du blivit oschyst behandlad.

Svenska kyrkan deltar i kampanjen NoHate för att förebygga näthat bland unga

Statens medieråd har fått i uppdrag av regeringen att genomföra Europarådets kampanj No Hate Speech Movement i Sverige. Kampanjens syfte är att ge råd till unga om hur man kan hantera hot och trakasserier på nätet, men också hur man kan undvika att själv kränka någon.

Läs om kampanjen NoHate på statensmedierad.se.

För mer information eller frågor, mejla till nohate@statensmedierad.se.​

2020-04-29