Hantera metadata

Läs, redigera eller lägg in metadata till dina bilder.

Ikon hanterar metadata, alltså kameradata, nyckelord, bildbeskrivningar med mera och den informationen följer med när du laddar ner bilder.

Om du ska ladda upp bilder till ditt eget arkiv behöver du föra in metadata om varje bild. Det går att skriva in metadata i samband med uppladdning, men det är ofta enklare att göra i förväg. Om du inte själv laddar upp bilderna till Ikon är det smart att skriva in metadata till bilderna eftersom metadata som du lägger in följer med vid uppladdning.

Det går att föra in informationen i Utforskaren, men för att arbeta effektivt är det en fördel med ett program som hanterar metadata. Här kan du läsa hur du arbetar med bildbeskrivning och nyckelord i olika program.

Adobe Bridge

Bridge är inget bildbehandlingsprogram, men alldeles utmärkt för att söka bilder, sortera, märka, gradera och för att hantera metadata. Leta reda på panelen Metadata. Om den inte syns så går du till menyn Fönster och bockar för Metadata. Skriv in fotografnamn, bildbeskrivning och nyckelord i avsedda fält. Klicka på bocken nere till höger så appliceras texten direkt till bilden. Du kan markera flera bilder om du vill ange samma text till en grupp bilder samtidigt. Fotografens namn fyller du i i fältet "Skapad av". Information i övriga fält som heter Skapad av... kommer inte visas i Ikon. Nyckelord ska separeras med semikolon.

Adobe Photoshop

När du har en bild öppen i Photoshop kan du välja Arkiv --> Filinformation så öppnas ett fönster där du fyller i fotografnamn, bildbeskrivning och nyckelord. Fönstret ser lite olika ut beroende på vilken version av Photoshop du använder, men metadata fylls i på samma sätt. I Photoshop kan du bara lägg till metadata till en bild i taget och bilden måste vara öppen.

Adobe Lightroom

I biblioteksmodulen hittar du panelen Använda nyckelord. Klicka i fältet där det står Klicka här för att lägga till nyckelord. Nyckelord ska avgränsas med kommatecken.

De nyckelord du skriver in hamnar i en nyckelordslista. Om du vill ange ett nyckelord som finns i listan är det bara att bocka för det ordet så appliceras det. Du kan också skapa uppsättningar med nyckelord för till exempel djur, naturbilder, blommor, porträtt, kyrklig verksamhet. Rulla ner till panelen Metadata så kan du skriva in fotografnamn och bildbeskrivning.

Den metadata du skriver in skrivs bara till Lightrooms databas - inte till själva bilden. Innan du laddar upp bilden måste du därför välja Arkiv --> Spara metadata i fil. Samma sak gäller om du använder Photoshop Elements.

Picasa

Det finns många gratisprogram som hanterar metadata bra. Ett av de bästa jag provat är Picasa från Google. Picasa har också en del funktioner för bildbehandling. Fönstret för fotograf och bildbeskrivning hittar du genom att klicka på informationsknappen nere till höger och fönstret för nyckelord (kallas etiketter) hittar du genom att klicka på knappen med en etikett.

Du kan också använda Utforskaren, men då kan du bara lägga in metadata för en bild i taget. Högerklicka på bilden i mappen, välj Egenskaper och klicka på fliken Information.

Gustaf Hellsing, Kommunikationsavdelningen
    2018-01-17