Gör kyrkorummet mer tillgängligt

Foto: Alex&Martin/ Ikon

Det kyrkliga kulturarvet är en skatt vi bär med oss och förvaltar och som vi kan känna stolthet över. Alla våra cirka 3400 kyrkor som byggdes från 1100-talet och fram till nu. De är en stor del av vår historia och bidrar till känslan av tillhörighet i det större. Hör du historiens vingslag, vad har hänt i din kyrka?

Kyrkorummet betyder olika för oss alla. Vissa vill bara sitta ner en stund och avnjuta tystnaden. Vissa vill tända ett ljus och tänka på någon annan. Ställ dig gärna frågan: Vad betyder kyrkorummet för dig?

Hur kan du göra din kyrka mer tillgänglig?

Samla information som grund för berättandet

• Kolla upp historien om din kyrka, vad har hänt där?
    • När den byggdes hur såg Sverige ut då?
    • Varför är den byggd just där på den platsen?
    • Finns det något speciellt att berätta med eller i denna kyrka?
    • Finns det några historier eller sägner om kyrkan?

Tänk på hur du berättar

• Förenkla språket så det blir lätt för alla att ta till sig. Använd vardagliga ord och välj bort lite svårare ord som ibland används på Wikipedia, till exempel anlades, säg istället: byggdes. Föreställ dig att du berättar för en nära vän eller ett barn i 10-årsåldern så blir det rätt nivå.
    • Undvik kyrkiska ord, vi förstår dem men många andra gör inte det.
    • Koppla händelser till årtal. Börja till exempel jul- eller påskvandringar i kyrkan med: denna kyrka är bygd … och då minsann hände detta… Men nu ska vi ännu längre bak i tiden till…Nästa gång dessa barn kommer till kyrkan kommer de inte bara ihåg julberättelsen utan även när deras kyrka byggdes. De kan sätta årtalet i sitt sammanhang.

Annat som kan hjälpa till:

• Guider är alltid roligt, där man kan gå runt.
    • Skanna QR-koder – en kort berättelse per kod.
    • All information om din kyrka kan göra om till inlägg i sociala medier. Vill du ha inspiration, se Instagramkontot kulturarvet https://www.instagram.com/kulturarvet/
    Ragna Tamsen, Kommunikationsavdelningen
    2022-04-05