Vara kyrka på nätet i tider av coronavirus

När vi inte längre kan ha fysiska möten i samma utsträckning kan vi ändå fortsätta vara kyrka i det digitala. Här följer en lista med tips och råd för din kommunikation.

Hur är vi kyrka på nätet när vi inte kan träffas i det fysiska livet? Många församlingar behöver just nu hitta vägar för det. Här kommer tips för din kommunikation, när verksamheter ställs in och om kyrkobyggnaden stängs helt.

1. Lägg information på församlingens webb

Skapad:2020-03-30 14:38:00

Taggar kan användas för att kategorisera ämnen på sociala medier. Här får du tips på hur du kan använda dem.

Läs mer om Hashtagg.

2. Genomför ljuständning

Lägg upp ett inlägg i digitala medier, t ex på webb, Facebook eller Instagram, där ni tar emot människors önskemål om att ett ljus ska tändas i kyrkan. Detta fungerar ifall det finns personal i kyrkolokalen med möjlighet att tända ljus. Informera om när ljuständningen kommer ske. Filma gärna ljuständningen eller lägg upp bilder efteråt. Påminn gärna om möjligheten att tända digitala ljus i en viss kyrka via bönewebben (se punkt 5 nedan).

3. Förbön via Facebook

• Lägg upp ett inlägg på er Facebooksida med erbjudande om att den som vill ha förbön kan få det. Förslag på text:
      ”Ikväll kl XX kommer vi samlas digitalt för att be tillsammans.. Vi (namn på präst/diakon/musiker/pedagog etc) kommer finnas här och be med er. Skriv ditt böneämne här i tråden. Om du vill be för en person, värna hens integritet och undvik att skriva ut personens namn”

När människor skrivit något, svarar ni med ett ”Hej XX. Jag ber för xxx tillsammans med dig. Amen”.
    • Lägg upp ett inlägg på Facebook och inbjud till att människor kan sända sina förbönsämnen via Messenger. Svara enligt förslag ovan.

4. Genomför en livesänd andakt/predikan/samtal

Sänd en andakt via Facebook eller Instagram. När du sänder i sociala medier, glöm inte att svara på människors kommentarer under inlägget. Tänk på att kommentarer kan komma in i efterhand. Det är bäst att sända en gudstjänst/andakt i ett enskilt rum, där bara den/de som leder andakten syns i bild. Ta in samtycke för den/de som är med i andakten. Det gäller även Svenska kyrkans medarbetare.

Svenska kyrkan har rätt att läsa ur Bibeln, evangelieboken och kyrkohandboken i digitala sändningar. Bibeln och kyrkohandboken har vi också rätt att visa upp.

5. Tipsa om Bönewebben

Tipsa om Svenska kyrkans bönewebb där besökare kan tända digitala ljus i en viss kyrka eller lokal på webben.

6. Tipsa om appar att ladda ner

Här följer några exempel på appar som handlar om kyrka och kristen tro. Apparna finns att ladda ner där appar finns, t ex appstore.

• Kyrkan - interaktiva lek- och spelmoment för barn i förskoleåldern, för att upptäcka Svenska kyrkan
    • Bibelappen för barn (life.church) - äventyr och animationer där barn kan utforska de stora berättelserna i Bibeln
    • Bibel (Life.church) - Titta, lyssna och läsa Bibeln i olika översättningar på många språk.
    • Kyrkoåret (Fjellander Madia) - hjälper att hålla reda på Svenska kyrkans sön- och helgdagar under året
    • Stjärnans väg (UIS Innovation AB) - frågesportsbaserat spel om kristen tro.

7. Tipsa om podcaster att lyssna på

Här följer några exempel på podcasts som handlar om kyrka, kristen tro och livsfrågor. Du hittar dem där poddar finns, exempelvis Apples Podcaster-app eller iTunes, alternativt Google Play Store, Spotify, Libsyn eller Acast. Smartast är att googla på namnet + podcast så hittar du rätt.

• Prata till punkt med ärkebiskopen
    • Teologi i tiden
    • Präster med gäster
    • Vardagsropodden
    • Se människan
    • Ingen hinner fram
    • Behåll hatten på
    • Bönepodden
    • Darwins stege
    • En Präst & en Mammut
    • Existenspodden ​
    • Lista med ännu fler tips

8. Tipsa om musik på Spotify

Listor från profilen Svenska kyrkan. Här finns flera listor, t ex Svenska psalmer, Hopp, Oändlig nåd.

9. Tipsa om tv och video – eller gör egen film

Här följer några axplock av video och TV som handlar om kyrka, kristen tro och livsfrågor. det finns många fler!

10. Tipsa om jourhavande präst

För den som vill prata med en präst finns jourhavande präst, öppet alla dagar kl 21-06 . Observera att jourhavande prästs kanaler är tekniskt säkra, till skillnad från exempelvis Messenger mm, där det inte gå att garantera att informationen helt försvinner efter avslutat samtal. Rena själavårdssamtal bör alltså föras via Jourhavande präst.

Film om chatten

Använd gärna en ny film på din webbplats om jourhavande präst-chatten: https://vimeo.com/398896774

11. Lyft fram informationen om kyrkobyggnaden

För de församlingar som har en kyrkobygnad som människor brukar vilja titta på så kan man berätta om det på webben istället. Berätta om byggnadens historia och det som är speciellt för just den kyrkan genom text, bilder och kanske film, om det går.
    Obs! Undvik att lyfta fram stöldbegärliga föremål som inte förvaras stöldsäkert och går att ta med sig.

Tipsa om kontot @kulturarvet på Instagram, för den som är riktigt intresserad av det kyrkans byggnader och inventarier (mest byggnader från Sverige).

2020-03-30