Blogga på svenskakyrkan.se

Bloggare framför fönster i solnedgång

Blogga kan du göra varifrån som helst när som helst. Det enda du behöver är en dator eller telefon och en uppkoppling till internet. Foto: Thought Catalog /Unsplash

På en blogg samlas inlägg i form av text, bilder, ljud och video i ett flöde. Ofta har bloggen ett tema, men inte alltid. En blogg kan handla om vad som helst. Du kan enkelt starta en egen blogg på Svenska kyrkans bloggportal.

Du som är aktiv i en enhet i Svenska kyrkan (till exempel en församling, ett pastorat eller ett stift) som är ansluten till Svenska kyrkans gemensamma webbplattform svenskakyrkan.se kan starta och driva en blogg på Svenska kyrkans bloggplattform.

Mer om att starta en blogg på bloggportalen

Tips, råd och lathundar om bloggportalen på intranätet

En blogg är ett slags dagbok

På en blogg handlar oftast varje inlägg om ett visst ämne. En blogg kan bestå av flera bloggare som samarbetar. Vissa bloggar kan handla om flera olika ämnen, medan andra är fokuserade till ett visst ämne som bevakas ur olika aspekter.

Utseendet på bloggar varierar stort från enkla punktlistor med länkar till artikelreferat med kommentarer från skribenten. Gemensamt är att varje inlägg brukar ha en datumangivelse med det senaste inlägget högst upp. Ofta har inläggen någon sorts nyhetskaraktär.

Bloggens besökare kan vanligtvis lämna kommentarer kopplade till varje inlägg, vilka då visas under inlägget. Mellan bloggar sker ofta ett utbyte av innehåll och information.

I Sverige idag finns en stor mängd bloggar, varav många har stort inflytande med tusentals följare. Forskning visar att det särskilt är unga flickor och kvinnor som både skriver och läser bloggar.

Ordet blogg medtogs i den trettonde upplagan av Svenska Akademiens ordlista över svenska språket som utgavs år 2006. [1]

Svenska kyrkans bloggportal

Bloggar från Svenska kyrkan

[1] Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Blogg

Kontakta sociala medierredaktionen

Skapad:2015-11-20 10:05:00

På kyrkokansliet finns en redaktion som arbetar uteslutande med sociala medier. Mejla gärna sociala medierredaktionen om du har frågor om arbetet i de nationella kanalerna eller andra funderingar om sociala medier.

Bloggportalen på Twitter

Om du vill få uppdateringar på Twitter från Svenska kyrkans bloggportal, följ kontot @svkbloggportal. Här automatpostas alla inlägg från alla bloggare. Flödet kan du se här nedanför.

@svkbloggportal på Twitter

Susanne Gorne, Svenska kyrkan i utlandet internt