Pastoratets egen bildbank i Ikon

Skapa en egen bildbank i Ikon och lagra era bilder där.

Varje ekonomisk enhet (stiftskansli, pastorat) kan skapa sin egen bildbank med egna bilder. ­​

Bilderna kan ses och laddas ner bara av personer i ert pastorat. Alla personer som arbetar i pastoratet har tillgång till bilderna och kan se och ladda ner. Från er bildbank kan ni dela med er till andra pastorat inom samma stift. Dessa utdelade bilder från alla pastorat i ett stift utgör tillsammans mappen Stiftets bilder. Det är också enkelt att dela bilder till nationella bilder i Ikon.

Lagringsutrymme

Tillgängligt utrymme i egen bildbank är 250 GB

Fem bra anledningar till att spara bilder i Ikon:

• Bilderna finns på ett ställe i stället för utspridda på olika hårddiskar och USB-minnen
    • Ni slipper ha tunga bildfiler som tar upp plats på era datorer och backupdiskar
    • Överskådligt, sökbart och åtkomligt för alla i pastoratet
    • Enklare att skapa en mer varierad bildbank med fler lokala bilder
    • Möjlighet att dela med sig till andra i samma stift och till den nationella bildbanken Ikon.

Era bilder blir sökbara

Varje bild förses med information innan den kan laddas upp. Det finns fasta fält för nyckelord (sökord), fotografens namn och församlingens/pastoratets namn, men också ett fritextfält för bildbeskrivning där ni kan skriva ­namn på personer, känslor, färger eller annat. Inga anonyma, osökbara bilder alltså. Uppladdade bilder lagras på kyrkokansliets bildserver.

Ansök och skriv ett avtal

Möjlighet att skapa egen bildbank i Ikon finns inte automatiskt, utan måste ansökas separat.

Ett stiftskansli hanteras som en enhet på samma sätt som ett pastorat.

Det går inte att ansluta endast en församling om det ingår fler församlingar i samma pastorat. Det går inte heller att ansluta två olika pastorat tillsammans.  ​

Så här ansöker ni​

Ni behöver fylla i två dokument, en ansökan och ett avtal.

Ansökan öppnas i Acrobat Reader eller Acrobat Pro. Fyll i enhetens namn.
    I kolumnen "Användare med behörighet att ladda upp bilder" anger ni de personer som ska ha behörighet att ladda upp bilder till bildbanken.
    I kolumnen "Användare med administratörsbehörighet" anger ni de personer som ska ha den högsta behörigheten. Dessa kan, förutom att ladda upp bilder, ändra och lägga till texter och nyckelord, radera bilder och välja vilka bilder som ska delas till stiftets bilder. Utse minst två personer till administratörer. De personer som anges som administratörer behöver inte fyllas i som "Användare med behörighet att ladda upp bilder" eftersom den behörigheten ändå ingår som administratör.

Fyll i dokumentet på datorn för att undvika risk för felläsning. Dokumentet mejlas till ikon@svenskakyrkan.se.

Avtalet

Ladda ner avtalet. Fyll i enhetens namn, ort och datum (uppgifter märkta med ++). Läs igenom, skriv ut två exemplar. Godkänn det genom att underteckna. Avtalet måste skrivas ut enkelsidigt.

Posta i två exemplar till:
    Svenska kyrkan
    Kyrkokansliet
    Kommunikationsavdelningen, Ikon
    751 70  Uppsala

Förberedelser​

Medan er ansökan behandlas kan ni förbereda ert arbete med egen bildbank.

1. Alla ska veta vad de lovar när avtalet skrivs under
    Se till att de som ska använda bildbanken har läst avtalet. Den som laddar upp och bidrar med bilder intygar att namngiven fotograf är upphovsrättsinnehavare till bilden och att identifierbara personer på bilden gett tillstånd till att bilden används. Om barn under 18 år finns med på bilden ska målsman ge tillstånd. Tillståndet bör vara skriftligt. Avtalet skyddar trossamfundet, er som församling och personer i bilden.

2. Besluta om bildarkivets innehåll
    Bestäm vilka bilder ni ska ha respektive inte ha i er bildbank.

3. Leta fram era bra bilder
    Gå igenom hårddiskar och USB-minnen och leta fram bilder ni vill använda. Hellre 100 bra bilder än 1000 bilder där bara ett fåtal är användbara. Tips: samla bilderna i mappar med ett begränsat antal bilder i varje mapp så blir det enklare när ni börjar ladda upp dem. Lägg gärna bilderna i mappar efter motivområden så kan ni sätta samma nyckelord till alla bilder på en gång.

4. Ta fram fotografnamn och bildbeskrivning
    Se till att ha namn på fotografen till alla bilder. Bilder som saknar fotografnamn går inte att ladda upp. Om fotografen inte ska lägga in bilderna själv kan hen göra en lista med bildbeskrivning och nyckelord till varje bild.

5. Behandla om det behövs
    Ikon har ingen funktion för bildbehandling. Om någon bild behöver beskäras eller justeras i färg eller ljushet, gör det innan uppladdning.

6. Läs bildpolicyn

Läs Svenska kyrkans bildpolicy.

Gustaf Hellsing, Kommunikationsavdelningen
    2020-07-14