Beskära bilder

Bilder på webben är normalt i liggande format med proportionerna 3:2. Om du har en bild i stående format eller vill beskära bilden för att framhäva motivet bättre är det en god idé att göra det innan du laddar upp bilden. Här får du veta hur du går tillväga.

Om du har Photoshop

1. Välj beskärningsverktyget
    2. Välj förinställningen 2:3
    3. En beskärningsruta med proportionerna 2:3 visas i bilden. Ta tag i ett hörn och dra så kan rutan växla till 3:2. Du kan flytta och ändra storlek på rutan tills du är nöjd. Om det behövs kan du också rotera rutan genom att placera markören utanför rutan. Dubbelklicka när du är nöjd. Spara i jpeg.

Om du inte har Photoshop eller liknande bildbehandlingsprogram

Det finns gratistjänster på nätet du kan använda. Ladda upp din bild, beskär och spara. En bra sida om du bara vill beskära eller ändra storlek på en bild är Resizeimage
    (Om du behöver göra bildbehandling som att justera färg, ljus eller kontrast prova exempelvis Pixlr.)

1. Gå till Resizeimage och klicka på Upload an image. Leta reda på bilden på din dator. Efter några sekunder visas bilden på sidan.

2. Om du ska beskära till 3:2, välj Fixed aspect ratio och fyll i 3 och 2 i fälten. Om du vill beskära helt fritt väljer du Normal.
    Om du inte behöver beskära bilden utan bara ändra storlek hoppar du till punkt 4

3. Dra ut en ruta i bilden runt det område du vill behålla. Rutan har proportionerna 3:2. Du kan flytta och ändra storlek på rutan och när du är nöjd klickar du på Crop. Om du inte blir nöjd med resultatet klickar du på Undo och gör om.
    Här finns en "egenhet" du behöver känna till: Om du inte ser knapparna och hela bilden på din skärm kan du inte använda rullningslisten för att flytta skärmbilden för den försvinner beskärningsrutan. Använd rullhjulet på musen eller plattan på en bärbar dator.

4. Ställ in vilken storlek bilden ska ha. På webben är bredden 1920 pixlar.

5. Ställ in bildkvalitet/komprimeringsgrad. Klicka på Resize image och kontrollera hur stor bilden blir i kilobyte. Välj Normal compression och dra reglaget tills bildfilen kommer under 500 kB.

6. Klicka på Download image. Klart! Din bild laddas ner till den mapp du angivit för hämtade filer i din webbläsare, ofta mappen Hämtade filer.

Gustaf Hellsing, Kommunikationsavdelningen
    2020-07-14