Avtal med fotograf

Om du anlitar en fotograf är det viktigt att ni är överens om hur bilder får användas. Gör ett skriftligt avtal som ni undertecknar före fotograferingen.

Du kan använda ett förslag på ett avtal som du använder när du anlitar fotograf för tillfälliga uppdrag (word).Det är framtaget och kontrollerat av jurist på Svenska kyrkan.

Fotografen äger alltid bilderna

Tänk på att fotografen alltid har äganderätt till bilderna. När du köper bilder av en fotograf köper du inte äganderätten utan rätten att få använda bilderna.

Det man ska avtala är alltså användningsrätten, hur bilderna får användas.

Se till att få med de användningsområden ni behöver (trycksaker, egen webb, digital visning, kanske Facebooksida) och kom också överens om hur lång tid användningsrätten gäller. Tag gärna också med vilka begränsningar som finns.

Gustaf Hellsing, Kommunikationsavdelningen
    2019-11-18