Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Kommunikation

  Digitala gudstjänster och andakter

  Det är tre viktiga delar du behöver tänka på när du planerar att spela in och sända gudstjänster: juridik, teknik och innehåll, inklusive kanalval. Sammanfattningsvis är det betydligt enklare, ur alla aspekter, att först spela in och sedan lägga ut sändningen i stället för att sända live.

  Oavsett om ni väljer att sända live, eller spelar in och lägger upp senare, är det viktigt att ni får samtycken från alla medverkande och har koll på upphovsrätten för text och musik. 

  Missar ni detta kan ni behöva betala böter, och riskerar dessutom upprörda och besvikna medverkande och upphovspersoner. 

  Skapad:2020-03-17 23:30:00

  Glöm inte att tänka på GDPR innan ni börjar spela in en gudstjänst eller andakt.

  Läs mer om GDPR vid inspelnings av gudstjänster och ladda ned ett förslag på samtyckesblankett.

  Skapad:2020-04-01 11:21:00

  Det är viktigt att hålla koll på upphovsrätten vid digitala sändningar. Det är samma regler som gäller oavsett om sändningen sänds live eller läggs ut efteråt. Stim-licenser gör det möjligt att använda skyddad musik både i sociala medier och på webben.

  Läs mer om upphovsrätten och stim-licenser som gör det möjligt att använda skyddad musik.

   

  Skapad:2020-04-01 10:29:00

  Sändningar via webb och sociala medier, så kallad webb-tv, som riktas till allmänheten ska registreras om de är direktsändningar eller uppspelningar av material på en tid som bestäms av sändaren. 

  Såhär gör du för att registrera era live-sändningar.

   

  Välj rätt kanal

  En digital gudstjänst eller andakt handlar inte bara om en inspelning utan kräver också anpassning. Fundera på vad ni vill med sändningen och anpassa innehåll och längd efter målgrupp och kanal.
  Ett gott råd är att hålla det enkelt och börja med att testa i liten skala. Kanske kan en kort reflektion eller en bön på församlingens Facebook-sida räcka för att församlingens medlemmar ska känna närvaro och samhörighet. På samma sätt kanske ett fysiskt besök på till exempel ett ålderdomshem eller en inställd samtalsgrupp kan ersättas av enskilda telefonsamtal (med eller utan bild).

  Vilken kanal som passar bäst för er sändning beror på syftet med er sändning. Här listar vi de vanligaste kanalerna och vad ni behöver tänka på.

  Webben (svenskakyrkan.se)  

  Oavsett om sändningen är live eller inspelad krävs en stim-licens för webbplatsen om ni vill använda musik skyddad av upphovsrätten. Stim-licensen för Svenska kyrkans webbplatser registreras gemensamt via nationell nivå som också betalar. Behöver ni en stim-licens? Mejla redaktionen@svenskakyrkan.se

  Live-sändning: webben

  Inspelat material: webben

  • Kräver samtycke
  • Kräver egen stim-licens
  • Laddas upp som media och infogas som "intern media". Filen kan vara max 2 GB.
  • Filer från webben kan spridas vidare i sociala medier.

   Att lägga inspelat material på webben är ett bra sätt för att samla ett arkiv av "veckans andakter" eller populära doppsalmer som församlingens kör sjungit in.

   

  Lägg in alla sändningar i kalendern

  Kom ihåg att lägga in alla sändningar i kalendern, oavsett om de är förinspelade eller sänds live. För att det ska bli lättare för besökare att hitta det de är intresserade av, tagga sändningen med händelsetyp (till exempel Musik och kör eller Gudstjänst och mässa) och lägg till ordet digital i rubriken.

  Du som använder Eniac/Aveny eller Sharepoint kan också tagga kalenderhändelser med det gemensamma ämnesområdet Digital aktivitet​.

  Facebook

  Det är ofta ingen en bra idé att sända en vanlig gudstjänst i sin helhet via sociala medier. En andakt via till exempel Facebook bör vara cirka 15-60 sekunder eller 3-8 minuter för att passa algoritmer och människors koncentrationsspann bäst.  

  Det är en utmaning att  förkorta och formulera på ett tydligt sätt. “Tänk ut vad du vill säga, säg det och säg inte mer” är en bra regel.  

  Det kan kännas lite stumt och obekvämt att hålla i en andakt framför endast en kamera. Vi är vana vid att se dem vi pratar till och samspela med deras reaktioner. Därför är det viktigare än man tror att den som står bakom kameran tydligt visar att den lyssnar och deltar i andakten.  

  Glöm inte kommentarsfältet

  Det är viktigt att tänka in kommentarsfältet när du skapar digitala rum för bön och andakt. Om själva sändningen är predikstolen så är kommentarsfältet kyrkkaffet. Det är här vi kan uppmuntra, bekräfta och prata med varandra. Nu, mer än någonsin, behöver vi social interaktion.   

  Här finns fler tips för dig som planerar att sända live i sociala medier.

  Facebook tar ibland bort inlägg

  Facebook har flaggat för att det från och med 1 oktober 2020 mer aktivt tar bort inlägg av typen musikvideos. Hur/om detta påverkar inlägg från Svenska kyrkan vet vi ännu inte. Men vi vet att Facebook även tidigare tagit bort inlägg med musikinslag med hänvisning till upphovsrätten.

  Det finns alltså alltid en risk att material med musikinslag tas bort.Se till att kontaktuppgifterna för ert konto är aktuella så att ni säkert får information från Facebook om det blir aktuellt. Läs mer om upphovsrätten på Facebooks egna sidor.​

   

  Live-sändning: Facebook

   

  Inspelat material: facebook

  • Kräver samtycke
  • Tänk på upphovsrätten
  • Facebook ansvarar för stim-licensen och anger förutsättningarna för musik på plattformen i sina användarregler.


   

  Lathund för livesändning via Facebook

  Skapad:2020-11-20 11:10:00

  Lathunden kommer från Kicki Holmberg, kommunikatör i Håbo pastorat.

  Ett tips är att laminera lathunden och sätta fast den i de stativ som används för livesändningar via Facebook.

  För att lathunden ska fungera måste den som använder sin mobil för sändningen vara redaktör på den Facebooksida som sändningen görs ifrån. Lathunden fungerar både för android och iphone.

  Håbo pastorat använder i nuläget två olika mikrofonlösningar:

  Youtube

  Sändningar via Youtube lämpar sig för inspelningar som ska leva länge, till exempel andakter, samtal eller sångstunder. Sändningar via Youtube är ofta lätta att hitta av Google  - men Youtube kan även användas för riktade inspelningar till till exempel ålderdomshem eller barngrupper om ni väljer att inte göra länken publik utan istället endast gör en begränsad spridning. 

  Live-sändning: Youtube

  Inspelat material: Youtube

  • Kräver samtycke.
  • Tänk på upphovsrätten.
  • Youtube ansvarar för stim-licensen och anger förutsättningarna för musik på plattformen i sina användarregler.

  Teknik

  Det finns många sätt att lösa en livesändning eller inspelning. Det enklaste är med en mobiltelefon. För större evenemang kan det vara värt att ta hjälp av en firma som arbetar med livesändningar. Det behöver inte vara alltför dyrt med en enkel lösning. Du bestämmer själv var du vill lägga ribban - men ta med dig dessa generella tips:

  • Att live-sända via sociala medier är betydligt enklare än via webben, där det är enklare att spela in och publicera i efterhand. 
  • Långa inspelningar med mobilen blir sällan bra. 
  • Tänk på ljudet, det är viktigt.  
  • Om ni gör kortare filmer, texta för att öka tillgängligheten.
  • Testa alltid tekniken innan sändning. 

  Filma med mobilen

  Sändningar vid kyrkliga handlingar

  För digital närvaro vid begravning, konfirmation, vigsel eller dop rekommenderar vi i första han privata uppkopplingar till anhöriga som inte kan närvara. Försök att stötta så gott det går med till exempel teknisk support och tillgång till wifi.

  Är det församlingen som erbjuder en digital lösning är det församlingen som är ansvarig för samtycken andra juridiska frågor. Live-sändningar behöver inte registreras i de fall då det rör sig om en sändning till en begränsad skara (och inte till allmänheten) via en "hemlig" eller lösenordsskyddad länk. Ni behöver inte heller beakta upphovsrätten i de fall det rör sig om sändningar till en begränsad skara.  

  Här hittar du mer specifika råd för församlingar som erbjuder digitala begravningsgudstjänster.

   ​

  Redaktör och innehållsansvarig
  Liselotte Rogberg, Kommunikationsavdelningen
  Ansvarig för intranätet Kommunikation
  Redaktionen Kyrkokansliet, Kommunikation
  Uppdaterad
  2021-04-21
  X
  Dokumentid: 1485980- Webid: 21464 - Unitid: 2147483526