Rutin för bildhantering för kyrkokansliet

Snart kommer en ny GDPR-anpassad arbetsrutin för bildhantering för kyrkokansliet. För stift och församlingar kan rutinen tjäna som inspiration för en lokal variant.

Endast en detalj återstår, sedan publiceras arbetsrutinen här på Ikons sidor på intranätet.

Highlights ​ur den kommande arbetsrutinen för kansliet:

• Ordning och reda - bilder som ska användas ska bara sparas på i Ikon, inte i andra enheter som datorer, mobiler, på usb-stickor eller liknande.
    • Bilder i Ikon på höga chefer på kyrkokansliet samt biskopar, präster och diakoner ​kan användas utan samtycke i vanlig kommunikation, som publicering på intranät, externwebb eller i pressmeddelanden.
    • Alla, även en biskop eller präst, måste däremot tillfrågas om hen ska figurera i en extern informationssatsning, som ​en trycksak som ska delas ut externt och som ska hålla en längre tid, en sponsrad kampanj i sociala medier till externa målgrupper eller bussreklam och stortavlor.

• Personer som arbetar på kyrkokansliet ska använda samtyckesblanketten som gäller för kyrkokansliet och inget annat, när samtycke krävs som laglig grund för att använda en bild.

För de stift och församlingar som vill finns en mall för att ta fram en lokalt anpassad samtyckesblankett.

​​Håll utkik efter arbetsrutinen här på intranätet på Ikons sidor.

Margareta Furberg, Kommunikationsavdelningen
    2019-04-23