Andra bildbanker med fria bilder

På nätet finns många platser med bilder som är fria att använda. Här tipsar vi om några stycken. Kom ihåg att alltid uppge fotografens namn, fast bilden i sig är fri att använda.

Ta reda på vad som gäller för bilden

Observera att bara för att en bild är fri att använda betyder det inte att du får göra vad som helst med den. Vissa bilder får användas i befintligt skick, andra får beskäras och återigen andra får behandlas fritt i exempelvis Photoshop. Kontrollera vad som gäller för just den bild du vill använda.

GDPR gäller ändå för personbilder

Om du laddar ner en bild från annan bildbank måste du också förvissa dig om att personer som syns på bilden har godkänt användning av Svenska kyrkan. Det som avgör om GDPR träder in eller inte är i vilket land bilden visas (egentligen lagras) - inte i vilket land bilden är tagen. Om det är en privatperson som laddat upp bilden finns ofta inget avtal som reglerar hur bilden får användas. I såna fall bör du inte använda bilden.
    Om bilden inte är en personuppgift behöver du inte bekymra dig om GDPR.

Några av de nedanstående tjänster kan kräva medlemskap. Det är kostnadsfritt men kräver registrering med mejladress.

Bildbanker med fria bilder

Om Creative Commons-licensen

Via puffen här nedanför kan du läsa mer om vad Creative Commons är.

Skapad:2014-04-22 16:22:00

Får jag fota kyrkobesökare? Eller ett konstverk i kyrkan? Här får du veta vad du får och vad inte får göra och vilka regler du bör känna till.

Läs mer vad som gäller vid bildpublicering
    Gustaf Hellsing, Kommunikationsavdelningen
    2020-03-03