Admin: Ladda upp bilder

Så här gör du för att ladda upp bilder till er egen mapp i Ikon

Det är bara administratörer av församlingens bildbank som kan ladda upp bilder, övriga kan ladda ner. Det går bra att lägga till fler personer som administratör. Det sker genom att en befintlig administratör skickar meddelande till ikon@svenskakyrkan.se

När er mapp i Ikon är klar är det bara att börja ladda upp bilder. Börja gärna med att sortera bilderna i mappar i din dator utefter vilka nyckelord eller bildbeskrivningar de ska ha.
    Klicka på knappen Ladda upp och sen antingen knappen Bläddra, eller dra bilder in i rutan. Välj uppladdningsplats Enhetens bilder. Gula fält är obligatoriska och kan inte lämnas tomma. Fyll i ditt stift och din enhets namn. Använd den färdiga listan som visas när du klickar på symbolen till höger, så undviker du risken att stava fel.

Sen ska du fylla i metadata, alltså data om bilden som gör den sökbar. Fyll i fotografens namn, något eller några nyckelord och gärna också en bildbeskrivning. Använd nyckelord för att beskriva saker som syns i bilden. Till höger i nyckelordsfältet finns en lista med vanliga nyckelord, men det går precis lika bra att skriva själv.

I fältet bildbeskrivning kan du skriva annat som är bra information, vilka som syns på bilden, var eller i vilket sammanhang bilden är tagen, eller känslor som kan förknippas med bilden.
    Om det finns särskilda instruktioner som den som laddar ner bilden måste ta hänsyn till skriver du det i fältet Särskilda instruktioner. Det kan vara att bilden bara får användas i ett visst syfte, att den inte får beskäras eller något annat. Om det fältet är ifyllt så visas ett varningstecken vid bilden och användaren får en uppmaning att läsa instruktionerna. Använd alltså inte det här fältet för att t ex ange fotografens namn eller var eller när bilden är tagen.
    Gula fält måste fyllas i för att du ska kunna ladda upp bilderna, övriga fält kan du fylla i efterhand om du vill.

När du fyllt i informationen är det klart att ladda upp bilderna. Observera att all metadata du skriver fylls i lika för alla bilder du laddar upp vid samma tillfälle. När uppladdningen är klar kan du kontrollera att bilderna syns genom att klicka på Enhetens bilder.​

Gustaf Hellsing, Kommunikationsavdelningen
    2020-08-12