Vanliga frågor om GIP

Jag har gjort inställningar som inte sparas (oftast gäller denna fråga byte av standardskrivare, upplägg av extra brevlådor, eller signatur i Outlook.)

Denna typ av inställningar sparas i vad som kallas "användarprofilen". Denna användarprofil sparas ned vid varje utloggning, och läses in vid varje inloggning. Eftersom att Citrix-programmen kan köras mot olika servrar så gäller det att man enbart har en session igång mot det program där man vill göra sin förändring. För att förändringen skall sparas måste man sedan logga ut, och logga in på nytt innan man startar något annat program. Ibland kan det vara svårt att veta om man har någon session igång, men ring då Kanslistöd så hjälper vi dig.

Vi ska köpa in en ny skrivare, vilken ska vi välja?

Svenska kyrkan har tecknat ramavtal för skrivare. Mer information om detta kan ni läsa här: Ramavtal skrivare

I princip bör skrivaren vara Citrix-certifierad, och måste kunna anslutas till nätverket. USB-skrivare tas inte in i den centrala miljön.

I Svenska kyrkans beställningsportal, BAS, finns det möjlighet att beställa ett urval av skrivare som fungerar bra i GIP. Glöm inte att du även måste beställa upplägg av skrivarkö så att användarna kan nå skrivaren via GIP. Även detta görs i BAS.

​Ni kan läsa mer om skrivare här: https://internwww.svenskakyrkan.se/skrivare​

Kan jag ansluta USB-enheter till min tunna klient i GIP?

De USB-enheter som stöds inom GIP är ”flyttbara lagringsenheter” som exempelvis USB-minnen (windows-certifierade), och minneskort för kameror och telefoner i de fall där de ansluts just som datalagring, och inte kräver inläsning av drivrutiner för kameran/telefonen. USB-enheten skall då anslutas efter att användaren loggat in i den tunna klienten.

USB-kortläsare för Bank-ID fungerar på nya tunna klienter (T610). Den måste då vara inkopplad innan uppstart.

Inget stöd finns för USB-skrivare.

Kan jag ansluta min CD-läsare till min tunna klient?

Optiska enheter som CD- och DVD-läsare/brännare stöds oftast inte.

Behöver du få över filer från CD eller DVD-media rekommenderar
vi att de läses in via en bärbar eller stationär dator, och filerna
lagras på G: eller H:, alternativt kopieras över till ett USB-minne.

Tips från Karlstad: De har testat och kört Samsungs externa DVD-RW-spelare (SE-208). Den kan läsa skivor på tunna klienter, men inte bränna.

Hur mycket fillagringsutrymme ingår i GIP?

Det tilldelade lagringsutrymmet för varje person är 3 Gb och enheten har en gemensam lagringsyta på 40 GB. Dock är det helheten som räknas samman vid avläsning. Ett exempel: En enhet med 10 användare har tillgång till totalt 70 Gb. Överstigande datamängd debiteras månadsvis, för närvarande 10 kr per Gb.

Jag vill ändra min startsida i webbläsaren.

Det går inte, startsidan är alltid Svenska kyrkans intranät. Där finns aktuell information rörande Svenska kyrkan, och många andra webbplatser kan ta lång tid att ladda. Om hela församlingen/samfälligheten/stiftet önskar en särskild startsida får det beställas från Kanslistöd, men rekommendationen är att behålla den generella startsidan. En enskild användare kan inte få en egen startsida.

Hur gör jag om en kollega glömt att logga ur från vår gemensamma tunna klient, och nu är den låst och jag vill logga in?

Stäng av den tunna klienten med strömknappen, du kommer nu tillbaka till inloggningssidan. PS! Din kollega har två timmar på sig att logga in igen från valfri klient för att komma tillbaka till sitt eget skrivbord.

Jag skulle vilja ha tillgång till ett nytt program via min tunna klient. (Exempel: MSN / Spotify / Photoshop etc).

I den centrala citrixmiljön installeras bara program som många användare har nytta av i arbetet. Beslut om vilka program som skall finnas tillgängliga tas av styrgruppen. Be din lokala supportperson (kontaktperson IT) att ta kontakt med Kanslistöd och beskriv ert behov så startas en utredning. Oftast är det en process som kan ta mycket lång tid. Om det inte är väldigt många som kan nyttja programmet kan rekommendationen bli att skaffa en bärbar eller stationär dator med lokalt installerad programvara istället.

Jag kan inte lägga till appar på startskärmen i GIP-skrivbordet

Ingenting händer när man högerklickar på ikoner i applistan på GIP-skrivbordet.

Sannolikt är man inloggad för första gången, eller efter en profilrensning - Då är det inbyggt att man inte kan göra några ändringar. Logga ut och logga in på nytt så skall menyerna vara upplåsta.

När jag ska logga in på min bärbara eller stationära dator möts jag av meddelandet: "Det gick inte att upprätta en förtroenderelation mellan den här arbetsstationen och den primära domänen". Vad är fel?

När detta meddelande visas har datorn tappat kontakten med den centrala domänen "knet". För att åtgärda detta måste man logga in som lokal administratör på datorn, samt kontakta Kanslistöd som får återställa datorns domänkontakt. Detta kan ibland inträffa efter windowsuppdateringar. Ring till Kanslistöd på 018-16 97 00, knappval 3 för att lägga in datorn på nytt. OBS! Detta kräver att man sitter uppkopplad via Kyrknätet.

2018-02-13