Vänskap över gränserna

Mellan utlandsförsamlingar och församlingar och/eller stift i Svenska kyrkan finns både formaliserade och mer lösa vänförsamlingsavtal.

Om vänförsamlingar

Hur sådana avtal blir till varierar. En längtan efter gemenskap och en önskan att lära är nyckelbegrepp i detta sammanhang.

Människor möts, har gemensamma intressen och vill mötas igen.

De vänförsamlingsavtal, formaliserade eller inte, som i dag finns i Svenska kyrkan i utlandets sammanhang har ofta uppkommit genom någons eller någras möten och entusiasm.

Information om vänförsamlingsarbete samt förslag till avtal

Sollentuna och Teneriffa är vänförsamlingar

Lasse Svensson som är kyrkoherde i Sollentuna förklarar. – Det handlar om att stärka sammanhållningen mellan olika delar av Svenska kyrkan, att lära av varandra och att dela erfarenheter. Men även ge konkret hjälp, utvecklas och gå utanför det välkända och bekanta.

Det började med att församlingen i Sollentuna erbjöd sig att bistå med två volontärer till Svenska kyrkan i utlandets församling på Teneriffa. Ungdomar som man betalade flygbiljett, försäkring och viss matkostnad för. Andra sätt att bistå församlingen praktiskt har varit att de som reser till Teneriffa, till exempel på körresa, tar med oblater och ljus eller kanske psalmböcker och annat som efterfrågas.

Kan man motivera resor till vänförsamlingar? – Resor ska alltid ha ett syfte och mål. Om resan är vägen dit så är det okej. Körresor, till exempel, är viktiga i församlingsarbetet. Många körer står för resekostnaderna själva. Däremot finns miljöaspekter på resande.

Lasse Svensson hoppas även på att församlingar tillsammans med ny teknik ska kunna utveckla samarbete och liturgi. – Med den nya kyrkohandboken kan vi prova olika delar i våra förrättningar. Via länk kan vi fira gudstjänst tillsammans.

Strikta riktlinjer för relationen mellan vänförsamlingar är inte vägen, menar Lasse Svensson. Han tycker att för mycket formalitet kan hindra oss att hitta dynamiken. – Att gå över gränser är viktigt, att röra sig genom församlingar från norr till söder. Det är den nya ekumeniken, att möta kristen tro på olika sätt. Formen får inte hindra rörelsen.

Annika Gustafsson, Valwebben
    2019-10-17