GDPR i utlandsförsamlingen

Här hittar du vägledning i dataskydd och personuppgiftsfrågor (GDPR) för er utlandsförsamling

Svenska kyrkan värnar om människors rätt till integritet och privatliv. Ni kan se det som att församlingen förvaltar de personuppgifter som församlingen har tillgång till.

Alla församlingar omfattas inte direkt av EU:s förordning om General Data Protection Regulation ”GDPR” men rekommenderas ändå att behandla personuppgifter på ett integritets- och ansvarsfullt sätt med utgångspunkt i förordningen.

Utbildning och dokumentpaket

Under våren 2021 genomfördes utbildningstillfällen via Teams för utlandsförsamlingarna av Mannheimer Swartling advokatbyrå. Det senaste tillfället spelades in.

Utbildningen går igenom grunderna i dataskydd och personuppgiftsfrågor och hur församlingen praktiskt går tillväga för att implementera GDPR med hänvisning till dokumentpaket. När ni har studerat och fyllt i dokumenten i dokumentpaketen har ni implementerat GDPR.

Ni ska:

1. Lyssna på utbildningen.
    2. Studera dokumenten​.
    3. Fylla i dokumenten enligt instruktionerna på dokumentets förstasida.​

Dokumentpaket

Dokumentpaketen består av:

• ett baspaket som riktar sig till alla församlingar, och
    • ett tilläggspaket som enbart riktar sig till församlingar inom EU/EES som har minst 300 medlemmar och 3 anställda.

Längst ner på sidan kan ni ladda ner dokumenten. De är markerade med "BAS" eller "TILLÄGG".

Frågor eller funderingar?

Om det dyker upp frågor om dokumentpaketen eller frågor om personuppgifts- och dataskyddsfrågor är ni välkomna att kontakta:

Nathalie Fors, Svenska kyrkan i utlandet
    2021-09-15