Församlingsordning

Kyrkoordningen 2 kap. 13 §

För varje utlandsförsamling ska det finnas en församlingsordning. Beslut om församlingsordningen fattas av församlingens beslutande organ. I församlingsordningen ska alltid finnas bestämmelser om vilka av kyrkoordningens bestämmelser som gäller för församlingen, om församlingstillhörighet samt om rösträtt och valbarhet i församlingen.

En församlingsordning för en viss församling ska för att gälla vara fastställd av kyrkostyrelsen efter att Domkapitlet i Visby stift har getts tillfälle att yttra sig.

Kyrkostyrelsen får utfärda närmare bestämmelser om församlingsordningen.

(Kapitlet utbytt SvKB 2012:14)

För utarbetande och beslut om församlingsordning gäller bestämmelserna i kyrkoordningen samt bestämmelserna i SvKB 2010:1.

En församlingsordning får dock avvika från dessa bestämmelser om det är nödvändigt för att en utlandsförsamling inom Svenska kyrkan ska kunna samverka med en annan kyrka eller följa gällande rätt i det land där församlingen är verksam.

Observera att ett par saker uttryckligen måste anges i församlingsordningen (se SvKB 2010:1 och listan här nedan).

I församlingsordningen ska följande framgå:

• att de bestämmelser i kyrkoordningen  som särskilt avser utlandskyrkan gäller för församlingen
    • vilket geografiskt område som är församlingens huvudsakliga ansvars- och verksamhetsområde
    • vem som får tillhöra församlingen och hur man blir medlem
    • medlemsavgift
    • församlingens beslutande organ, kyrkorådet som församlingens styrelse
    • kyrkorådets uppgifter och arbetsformer
    • bestämmelser om rösträtt och valbarhet
    • samråd och beslutsfördelning beträffande församlingens gudstjänstliv
    • upplåtelse av församlingens gudstjänstrum
    • att det skall föras ministerialböcker
    • att dop och konfirmation i Svenska kyrkans ordning meddelas till Kyrkostyrelsen
    • bestämmelser om ekonomisk förvaltning och revision
    • kollekter
    • beslut angående ändringar i församlingsordningen

Mallar och rutiner

Nedan hittar du mallar och rutiner för församlingsordningar. Det rekommenderas att vid upprättandet av församlingsordningen i så stor utsträckning som möjligt följa kyrkoordningens formuleringar och disposition.

2021-02-26