Diakoni i utlandsförsamling

Helen Calner är en av våra diakoner i Svenska kyrkan i utlandet. När det otänkbara sker och det sociala skyddsnätet är långt borta, blir diakonen ett viktigt stöd i en utsatt situation.

Helen Calner är diakon och arbetar i Svenska kyrkan i utlandet. När det otänkbara sker och det sociala skyddsnätet är långt borta, blir diakonin ett viktigt stöd. Foto: Joakim Carlström/Ikon

Svenska kyrkan i utlandet utövar diakoni, precis som Svenska kyrkan i Sverige.

Varje församling i Svenska kyrkan utövar diakoni, så också utlandskyrkans församlingar. Det är kyrkorådet som tillsammans med kyrkoherden ansvarar för styrning av det diakonala arbetet.

Diakoni kan ta sig en mängd olika uttryck och inriktningar, men är alltid hela församlingens uppdrag, en uppgift som delas av samtliga medarbetare - både anställda och volontärer.

Diakoni är att se, höra och bekräfta en människa, att visa på att Gud älskar oss precis som vi är. Att utöva diakoni kan då vara att till exempel möta någon i samband med att man tar en kopp kaffe i kyrkans café, deltar i en verksamhet eller får besök när man ligger på sjukhus eller sitter i fängelse.

I de fall det finns en vigd diakon på plats i verksamheten, är det hen som leder det diakonala arbetet och ansvarar för den diakonala utvecklingen i församlingen.

2021-02-22