Kyrka för Fairtrade

Kvinnor plockar rosor i Kenya

Kvinnor plockar rosor i Kenya Foto: Fairtrade Sverige

Vill ni aktivt arbeta för rättvisa och för en hållbar livsstil, både för enskilda och kyrkor? Då kan ni arbeta för att bli en diplomerad Fairtrade-församling.

För närvarande är över 180 församlingar bland flera svenska samfund diplomerade Kyrka för Fairtrade. Antalet församlingar som vill bli diplomerade ökar hela tiden.

Vad är en diplomering? Hur börjar vi? Vilka kriterier gäller för att församlingen ska bli diplomerad? Hur kommer man igång?

​Bli en Kyrka för Fairtrade

För att få diplomeringen Kyrka för Fairtrade ska följande kriterier uppfyllas:

1. Fairtrade-märkta produkter

Kyrkan eller församlingen använder Fairtrade-märkt kaffe och te i de sammanhang där den verkar så som kyrkfikan, möten, sammankomster, läger och personalfikan. Kyrkan eller församlingen använder också andra produkter som är Fairtrade-märkta eller rättvist handlade.

2. Kunskap

Kyrkan eller församlingen sprider kunskap om rättvisefrågor och om vikten av att använda sin konsumentmakt i sin verksamhet t.ex. på styrelsemöten, konfirmationsundervisningar, i församlingsbladet och i predikan.

3. Opinion

Kyrkan eller församlingen gör några utåtriktade aktiviteter eller aktioner varje år för att bilda opinion för rättvis handel och Fairtrade, förslagsvis i samband med kampanjer som World Fair Trade Day och kampanjveckorna Fairtrade Fokus eller Kyrkornas globala vecka.
    Kyrkan eller församlingen engagerar sig i Fairtrade Fokus eller Fairtrades höstkampanj, den stora fikadagen för Fairtrade. Datum för dessa finns på Fairtrades hemsida.

Alla fikapauser i församlingar och kyrkor kan anmälas i laget ”Kyrkor för Fairtrade”, även om man inte är en diplomerad församling.

4. Samarbete

Kyrkan eller församlingen samarbetar lokalt kring rättvis handel och etisk konsumtion med t.ex. andra församlingar, kyrkor och trossamfund, ideella organisationer, världsbutiker och Fair Trade Shops, kommunen, idrottsföreningar och näringslivet. Kyrkan eller församlingen arbetar tillsammans med styrgruppen för Fairtrade City om en sådan finns lokalt.

5. Information och organisation

Kyrkan eller församlingen delar med sig av sina idéer, berättar om sina aktiviteter och rapporterar minst en gång om året om sitt arbete som Kyrka för Fairtrade, till koordinatorn på Sveriges kristna råd.

En kyrka/församling som ansöker om diplomering tar ett beslut i ett beslutande organ om att bli en Kyrka för Fairtrade. Varje år under diplomeringen aktualiserar kyrkan/församlingen Kyrka för Fairtrade vid ett lämpligt möte t.ex styrelsemöte/församlingsmöte/kyrkoråd/kyrkofullmäktige.

Arbetet med rättvis handel och etisk konsumtion i församlingen/kyrkan organiseras i en styrgrupp som består av minst fyra personer. Styrgruppen kan se ut på olika sätt, antingen utgöras av hela eller delar av internationella gruppen, missionsrådet, församlingens styrelse eller vara en specifik Kyrka för Fairtrade-styrgrupp.

Mer om kriterierna samt många tips kring hur man arbetar som Kyrka för Fairtrade.

Anneli Ekström, Kyrkokansliet i Uppsala
    2018-02-26 13:22