Ny dokumentär speglar livsöden i Kakuma

Foto: Simon Stanford

Nu släpper Svenska kyrkan dokumentären "Om du kommer härifrån" som utspelar sig i Kakuma, ett av världens största flyktingläger. Här får du tips om hur din församling kan använda filmen.

Just nu lever över 60 miljoner människor på flykt. Det är det högsta antalet sedan andra världskriget och de allra flesta bor i närområden till sina hemländer. Svenska kyrkan arbetar med att möta flyktingars behov både ute i världen och här i Sverige. I dokumentären Om du kommer härifrån får vi följa tre livsöden i flyktinglägret Kakuma i norra Kenya.

Svenska kyrkan var tillsammans med Lutherska Världsförbundet med och byggde upp Kakuma 1992. Då var det tänkt som en tillfällig lösning för att ta hand om unga pojkar som riskerade att tvångsrekryteras som barnsoldater. Idag är lägret hem till nästan 200 000 människor som flytt undan våld, fattigdom, förföljelse och matbrist från länder som Sudan, Sydsudan, Eritrea, Somalia, DR Kongo, Uganda, Burundi m.fl.

Filmskaparna Marika Griehsel och Lollo Jarnebrink har arbetat med dokumentären under tre års tid på uppdrag av Svenska kyrkan. Genom regelbundna besök skildras på ett unikt sätt hur livet i lägret förändras över tid. Som en underliggande röd tråd genom filmen lyfts behovet av psykosocialt stöd – ett av Svenska kyrkans fokusområden inom humanitärt arbete. Mer information om detta finns i tillhörande studiematerial. Det finns även en FAQ att ta del av, med lite mer allmän info.

Filmen lämpar sig att användas i församlingar och grupper intresserade av internationella frågor. Filmen ger ökad kännedom om Svenska kyrkans globala flyktingarbete och hur människor genom psykosocialt stöd hjälper varandra och sig själva till en tryggare och mer meningsfull tillvaro.

Det här kan du göra:

• Ordna en filmvisning i din församling. Filmen finns på Vimeo, där den även går att ladda ned
      Filmen finns även med engelsk textning här>>​
    • Vill man ha en tryckt version av DVD:n går det att beställa i webbshopen
    • Beställ infofolder (pdf) om filmen i webbshopen, att dela ut vid filmvisning
    • Ladda ned studiematerialet om filmen, för diskussion efter filmvisning
    • Ladda ned affisch (A3) där du själv kan skriva in tid och plats för filmvisningen
    • Ladda ned en banner (438 x 150) eller plugg (204x300) för annonsering om filmen på er webbplats. Länka annonsen till www.svenskakyrkan.se/kakuma

Projektet är kopplat till Svenska kyrkans flyktingprogram på Afrikas horn och vill man ge en gåva eller starta en insamling finns mer info om detta här

Therése Naomi Jonsson, Kommunikationsavdelningen
    2016-03-21