Ett fel uppstod.

Växjö stift

Samtalsmaterialet HIMLAKROPP

Vi har samlat ett enkelt material för självstudier och fördjupande samtal. Syftet är att förstå hur internationellt arbete och hållbarhetssträvanden i vår värld hänger samman med evighet, livssyn och hopp. Att vi lever i samhörighet och ömsesidigt beroende.

Förhoppningen är att HIMLAKROPP ska vara en hjälp att få ihop globalt och lokalt perspektiv på rättvisefrågor, miljö, fred, samverkan, medmänsklighet och tolerans. I vår globaliserade samtid är hållbarhet en självklar del av kyrkans grundläggande uppdrag. Svenska kyrkans församlingar ska kunna välkomna människor som längtar efter ett brinnande engagemang. Genom handling visar vi vad vi står för. När vi deltar i byggandet av Guds rike gör vi skillnad i världen.

Foto: Ill: Marlene Lindmark

På omslaget till samtalsmaterialet HIMLAKROPP syns ett verk av ölandskonstnären Marlene Lindmark. Hennes illustration innehåller detaljer som symboliserar materialets olika delar. Hon fångar känslan av att kroppsligt och himmelskt, fysiskt och andligt, är sammanflätat i en helhet som vi på en och samma gång är bekanta med och främmande inför. Just så mångtydig och motsägelsefull behöver en beskrivning av vår verklighet vara. Vi kan identifiera oss med personen som genomströmmas av universum. Vi är en del av det skapade - vi tillhör det mer än det tillhör oss. Vi kan också skönja mötet med den andre, en som sträcker ut sina armar för en omfamning, som en nära vän.

Samtidigt kan vi ana formen av Jesu kors. Kosmos hålls samman, djup och höjd förenas, i en antydan om den försoning som gör att "Gud blir allt, överallt". Gränser som vi tänker oss dem, i det yttre och i det inre, mellan det som är jordbundet och det som är tidlöst, överbryggas. Kärleken är internationell, vårt upphov är gemensamt, oändligheten både omger oss och finns inom oss.

Ungefär en och en halv till två timmar behövs till varje samtalspass, där delandet särskilt ges tid. Som efterord finns en aktivitetsdel, som en hjälp att omsätta det vi samtalat om i praktik. Texter och illustrationer i materialet används med upphovsrättsinnehavarnas tillstånd och får mångfaldigas endast i ickekommersiellt syfte, för eget bruk i samband med genomförande av samtalspassen. Om inget annat anges är texter, översättningar och bearbetningar gjorda av stiftsadjunkt Jonas Löhnn.

Samtalsmaterialet finns tillgängligt i pdf-format här, på

Senaste version är nummer 7, efter reviderng 20150701.
    Vi välkomnar synpunkter och förslag på förbättringar!

Klicka på bilderna eller länkarna nedan för att öppna samtalsmaterialet

HIMLAKROPP komplett

Del 1 LIVET
    Del 2 HELHETEN