Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Härnösands stift

  Kyrkomusik

  Från hårdrock till psalmsång. Musiken har en inneboende kraft att samla människor till bön och lovsång. Den har en central plats i Svenska kyrkans gemenskap.

  Och den är en viktig del av ett levande gudstjänstliv i församlingarna. Musiken har också en bred dragningskraft. Församlingarnas rika körverksamhet samlar många deltagare, både barn och vuxna, som sångare och som publik.

  Olika musikgenrer attraherar olika grupper av människor. Det är ett av skälen till att det är viktigt att kyrkans musikliv utvecklas och att det finns jordmån för nya musikaliska uttryck. Inte minst behöver ungdomars musikintresse tas till vara. Men det är också nödvändigt att kyrkans traditionella musikgenrer – orgelmusik, psalmsång, körsång – utvecklas och attraherar unga människor, och därmed kan leva vidare i framtiden. Genom olika nätverk och fortbildningar vill stiftet stimulera och ta till vara på församlingarnas musikaliska verksamhet och bredd. Stiftet har sedan många år ett samarbete med Mellansels folkhögskola där bland annat kantorer utbildas.
    

   

   

  Foto: Alex Giacomini, Ikon

  Organister i framkant

  Fram till 2030 kommer Svenska kyrkan att behöva rekrytera 700 nya organister och kantorer. För att nå det målet lanserar nu Svenska kyrkan en nationell aktionsplan för att fånga upp intresset för yrket och för orgeln som instrument. 

  I svenska kyrkor finns i dag runt 3 400 orglar, vilket gör Sverige till ett av världens mest orgeltäta länder per capita. Det är ett unikt kulturarv som förvaltas och utvecklas av landets 2000 kyrkomusiker. Samtidigt är trenden att färre elever söker sig till landets kyrkomusikaliska utbildningar och kommande år väntar stora pensionsavgångar bland kyrkomusiker.

  För att möta behovet av nyrekryteringar lanserar nu Svenska kyrkan en aktionsplan, Organister i framkant. Planen löper under tio år och kommer att omfatta en mängd insatser och aktiviteter.

  Läs mer om organister i framkant

   

   

  Skapad:2020-06-10 22:52:00

  Att bedriva kör- och musikverksamhet under coronapandemin.

  Läs mer om Kör- och musikverksamhet i coronatid

  Skapad:2019-10-30 14:41:00

  Ibland finns det önskemål om att komplettera den levande musiken med digital. Då kan du använda Musikbanken – en digital tjänst för strömmande musik framtagen speciellt för Svenska kyrkan.

  Läs mer om Musikbanken – digital musiktjänst

   

   

  Foto: Emma Berkman

  Skapad:2016-11-21 16:12:00

  Plattformen är en vägledning i musikaliska frågor för Svenska kyrkans nationella nivå och för det kommande Svenska kyrkans musikråd. Den kan också användas som inspiration och vägledning för församlingar, pastorat och stift.

  Läs mer om Svenska kyrkans plattform för musik

  Skapad:2018-04-06 14:05:00

  Den 1 juni 2018 trädde nya bestämmelser i kraft som berör kyrkomusiker och kyrkomusikertjänster i Svenska kyrkans församlingar. De nya bestämmelserna gäller nyanställningar på kyrkomusikerbefattningar från och med detta datum. Här hittar du information och svar på vanliga frågor.

  Läs mer om nya examina för kyrkomusiker

   

  Foto: Maria Eddebo Persson

  Skapad:2018-11-05 14:19:00

  Härnösands stift har länge bedrivit ett omfattande och aktivt arbete med avsikt att stödja, utveckla och förnya kyrkomusikernas arbete med orgelundervisning. Församlingen ses som en rekryterande miljö där grunden läggs för att unga ska kunna gå vidare med studier i orgelspel och senare även i kyrklig tjänst.

  Läs mer om Orgelundervisning

   

   

  Redaktör
  Maria Eddebo Persson, Stiftskansliet
  Innehållsansvarig
  Elisabeth Sundeman, Stiftskansliet
  Ansvarig för intranätet Härnösands stift
  Maria Eddebo Persson, Stiftskansliet
  Uppdaterad
  2021-03-15
  X
  Dokumentid: 39549- Webid: 29147 - Unitid: 11