Jourhavande präst

Jourhavande präst 112 är ett akut samtals- och krisstöd som finns i hela Sverige. Det är en viktig samhällstjänst under den tid på dygnet då andra samhällsresurser stänger ned och ett komplement till den själavård som erbjuds i församlingarna.

Jourhavande präst organiseras på nationell nivå och stiften i Svenska Kyrkan samverkar kring tjänsten kl 21:00-06:00 alla dagar i veckan. Telefonjouren har funnits sedan 1956,  den är gratis och syns inte på telefonräkningen. Idag finns även en telefonjour för finsktalande.

De jourhavande prästerna är anonyma och har absolut tystnadsplikt. De kan nu även nås via digitalt brev och chatt. Under 2020 besvarades 101 767 telefonsamtal, vilket innebär 279 samtal per dygn. Samtidigt besvarades 57 kontakter per kväll via chattfunktionen och togs i genomsnitt fyra digitala brev emot varje dygn.

Ett 35-tal präster i Härnösands stift tjänstgör i telefonjouren. Uppdraget utförs i tjänsten och ett jourarvode utbetalas av Härnösands stift. Rekryteringen av nya jourpräster sker kontinuerligt och nya i jouren får introduktionsutbildning. Varje år arrangerar stiftet en tvådagars jourprästkonferens. Även de som bemannar jourhavande prästs chattfunktion och den sverigefinska telefonjouren erbjuds utbildning och annat stöd.

En referensgrupp för jourhavande präst 112 finns i stiftet.

Birgitta Nordin, Stiftskansliet
    2021-02-08