Din sökning gav 0 träffar
Syftet med att bilda pastorat är att den grundläggande uppgiften ska fortsätta att utföras livskraftigt även i mindre församlingar. Stiftsstyrelsen ansvarar enligt kyrkoordningen för att stiftets enheter är geografiskt och ekonomiskt hållbara så att den grundläggande uppgiften kan utföras långsiktigt över hela stiftet.
Arbetsgrupp som ska arbeta med att ta fram ett indelningsförslag bildas. representanter för denna arbetsgrupp är kyrkoherdar samt två förtroende valda från pastorat och församlingar. Tidsplan för processen tas fram och arbetet med information och förankring påbörjas.
Arbetsgruppen och stiftskansliets utsedda handläggare genomför en utredning. Utredningen ska innehålla en bakgrund och en nulägesbeskrivning.
Stiftsstyrelsen tar emot förslaget och bereder för beslut. Stiftsstyrelsen skickar ut förslaget på remiss till Domkapitel, Lantmäteriet samt till Institutet för språk och folkminnen.
I denna fas planeras och ställs i ordning inför sjösättning av ny organisation. Målet är att organisationen i den nya indelningen får bästa tänkbara start.
Kommunikation är viktigt, speciellt i organisationsförändringar. Vill du ha tips på hur andra församlingar kommunicerat under sina indelningsändringar kan du läsa om utredningsprocessen i andra pastoratsbildningsprocesser här.
På vägen till nya pastorat
I juni 2019 samlades runt 60 medarbetare från Härnösands stifts församlingar kring temat att hålla samman identitet, teologi och struktur.
Niclas Blåder, docent i systematisk teologi, hjälpte till med att tillföra teoretiska och teologiska perspektiv på dilemmat öppenhet - struktur.
Läs om konferensen på Härnösands stifts externwebb