Flerspråkig kyrka

Folkspråket eller modersmålet har en central roll som bärare och förmedlare av kyrkans liv och tro. I Härnösands stift är teckenspråk, sydsamiska och finska sedan länge etablerade som verksamhetsspråk.

2017 fokuseras insatserna på att arbeta in ett nytt hållbart flerspråkighets- och mångfaldsperspektiv för både främjandet och tillsynen med avstamp i de av kyrkostyrelsen rekommenderade målen för arbetet på andra språk.

MÅL 2017

Stiftet främjar utvecklingen av fungerande strukturer för arbetet på olika språk på den lokala nivån.
    Insatser:
    • Församlingarna besöks för inspiration i deras arbete med sverigefinsk och samisk verksamhet.
    • Fler ideella medarbetare rekryteras till den finska telefonsjälavården.
    • Teckenspråkiga gudstjänster firas i fyra olika församlingar i stiftet; Härnösands domkyrkoförsamling, Själevads församling, Sköns församling samt Östersunds församling.
    • Fortsatt samarbete med nationell nivå och ett antal stift kring ett nationellt teckenspråkigt utbildningsprojekt i samarbete med Strömbäcks folkhögskola.
    • En påbörjad utbildningssatsning för församlingsanställda i det sydsamiska kärnområdet fortsätter där möjlighet till deltagande vid sammankomsten Samiska kyrkodagar ingår som ett delmoment.

Stiftet främjar ett flerspråkighets- och mångfaldsperspektiv i församlingarnas arbete med barn och unga.
    Insatser:
    • Konfirmandundervisning erbjuds till teckenspråkiga elever vid Kristinaskolan i Härnösand.
    • Ungdomssatsning för elever på Kristinaskolan i form av ett samarbete mellan skolans fritidsverksamhet och Härnösands domkyrkoförsamling.
    • Ungdomssatsningen Teckenspråkig ung i kyrkan där Härnösands domkyrkoförsamling ingår i ett samarbete med nationell nivå och ett antal stift inom ramen för projektet Dela tro dela liv.
    • Stiftet bidrar ekonomiskt till det samiska konfirmandlägret som arrangeras i Luleå stift och som är öppet för ungdomar från Härnösands stift.
    • Samiska dopgåvor och annat samiskt material förmedlas vid behov till stiftets församlingar.

Stiftet stödjer utvecklingen av diakonalt arbete bland språkliga minoriteter i församlingarna.
    Insatser:
    • Undervisning i tro- och livsfrågor på teckenspråk erbjuds på regelbunden basis till daglediga i Härnösand i form av studiecirkel kallad Livets trådar.
    • De diakonala och själavårdande behoven kartläggs inom det sverigefinska området.

Stiftet främjar olika språkliga gruppers möjlighet till delaktighet och inflytande i stiftets och församlingarnas liv.
    Insatser:
    • Inspirationsmaterial om gamla samiska kyrkplatser och kulturmiljöer tas fram tillsammans med stiftelsen Gaaltije. Detta kopplas till vad samiskt kyrkoliv innebär och hur det kan synliggöras i församlingarna i dag.

Akar Holmgren, Stiftskansliet
    2020-09-07