Gemensamt administrativt stöd

Varje församling och pastorat avgör själv hur former för samverkan kan se ut och på vilka områden man är intresserad av att samverka.

Stift och nationell nivå erbjuder metoder, förslag till lösningar och former för samverkan till den som är intresserad. Det kan ibland vara nyttigt att pröva tanken på områden som lämpar sig för samverkan då det ger en möjlighet att ansvara för en uppgift samtidigt som utförandet delas med fler.

Varför samverka?

• Tillgång till varandras kompetens
    • Riskspridning
    • Effektivitet
    • Lärande
    • Solidaritet​

Möjligheter

Redan nu finns möjlighet till samverkan inom en rad områden

IT-plattform - genom anslutning till Gemensam IT-plattform för Svenska kyrkan finns erbjuds ett bra IT-stöd och åtkomst till gemensam support och gemensamma system.

Ekonomi, lön och tid - med hjälp av gemensamma system, rutiner och processer kan församlingar, pastorat och stift förenkla sitt arbete och samverka om resurser. GAS etapp I erbjuder dessa tjänster inom ramen för GIP.

Telefoni - genom anslutning till gemensamt centrexnät kan anslutna enheter svara åt varandra tillfälligt, eller mer permanent. Stiftskansliets växel kan efter överenskommelse erbjuda dessa tjänster utan avgift.

Videokonferensutrustning - utplacering av videokonferensutrustningar på olika platser i stiftet underlättar kommunikation och möjliggör samordning och samverkan i stiftet.

Upphandling - Svenska kyrkan tecknar ramavtal som församlingar, samfälligheter och stift kan avropa och därigenom minska sina kostnader.

Tillsammans kan vi hitta gemensamma lösningar, höja kompetensnivån och utveckla verksamheter.

2020-02-13